Εισροές κεφαλαίων άνω των 9 δισ. στις τράπεζες

Από παντού συγκεντρώνουν ρευστό οι ελληνικές τράπεζες, όπου πάνω από 9 δις. ευρώ θα τοποθετήσουν σε λιγότερο από ένα δίμηνο οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

Η Ημερησία αποδίδει αυτό το στοιχείο, στην προσδοκία που αναπτύσσουν οι ξένοι κυρίως θεσμικοί επενδυτές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

 

Τι προεξοφλούν οι ξένοι: Την κερδοφορία των τραπεζών η οποία θα προκύψει κυρίως από το πέρασμα της οικονομίας στην ανάπτυξη που θα σημάνει και το τέλος των «κόκκινων» δανείων. Πολλά μάλιστα από τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών θα αρχίσουν να εξοφλούνται και με δεδομένες τις προβλέψεις που έχουν ληφθεί, το προϊόν της εξόφλησής του θα περάσει απ’ ευθείας στην κερδοφορία των τραπεζών.

 

» Οι τράπεζες περνούν σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα.

» Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να είναι από τις καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Η λειτουργική δραστηριότητα των τραπεζών με την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας θα αυξηθεί και επομένως θα ενισχυθούν και τα έσοδα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρος.

Η παραπάνω δραστηριότητα θα επαναφέρει σταδιακά και ης καταθέσεις στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

 

Μέσα στο προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν με σημαντική επιτυχία n ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1,75 δισ. ευρώ και της Alpha Bank κατά 1,2 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ ανοίγοντας πρώτη τον δρόμο προς τις αγορές. Ακολουθεί αντίστοιχη έκδοση της Alpha Bank σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

 

Η Eurobank ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ.

ευρώ, η οποία εφόσον καλυφθεί στο σύνολο της ρίχνει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην τράπεζα στο 35%, ενώ ο βασικός μέτοχος δηλαδή n Fairfax και n ομάδα επενδυτών -που έχουν δεσμευτεί για τη συμμετοχή τους στην αύξηση στην τιμή των 0,30 ευρώ, αποκτούν το 30% της τράπεζας.

 

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, εφόσον ολοκληρωθεί η αύξηση και καλυφθεί πλήρως το ποσοστό του ΤΧΣ υποχωρεί και εκεί στο 62%. Αντιστοίχως το ΤΧΣ βρίσκεται με ποσοστό 69,9% στην Alpha Bank και με ποσοστό 67,3% στην Τράπεζα Πειραιώς μετά τις αυξήσεις που διενήργησαν οι τράπεζες.

 

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι κινήσεις της Attica Bank που εφόσον γνωστοποιηθούν επισήμως και περιλαμβάνουν άντληση κεφαλαίων από την αγορά αυτή θα πρέπει να εκτιμηθεί κοντά στα 300 με 400 εκατ. (πιθανή αύξηση και έκδοση ομολογιακού δανείου).

 

Βεβαίως το Ταμείο από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιήσει και την ευχέρεια που δίνει πλέον το νέο θεσμικό πλαίσιο όσον άφορα τα warrants.

 

Με την ευχέρεια αυτήν και εφόσον υποβληθούν δημόσιες προτάσεις από το ΤΧΣ προκειμένου να αποκτήσει warrants που βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά, θα ελευθερωθεί ικανός αριθμός μετοχών, προκειμένου να διατεθούν σε ιδιώτες επενδυτές, ενισχύοντας περαιτέρω την ιδιωτική συμμετοχή στις τράπεζες.

 

Danioliptes.gr