Το «δις αναζητείν» ρευστό της Dionic

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες η Dionic ψάχνει «καύσιμα» για τα ταμεία της μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου των 4 εκατ. ευρώ που είχε αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2013, η οποία όμως, καλύφθηκε μόλις κατά 1,9 εκατ.ευρώ.

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας DealNews, ο στόχος δεν επετεύχθη και τώρα οι μέτοχοι της εταιρίας, η οποία δραστηριοποιείται από το χονδρικό εμπόριο έως την ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες, καλούνται να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν την εισηγμένη, που έχει βρεθεί σε δυσχερή οικονομική θέση.

 

Νέος στόχος είναι να αντληθούν κεφάλαια ύψους 5 εκατ. ευρώ και ήδη ο πρόεδρος της Dionic, Θωμάς Ρούμας, ο οποίος ελέγχει και ποσοστό 10,44% του ομίλου, προτίθεται να συμμετάσχει και να καλύψει το ποσό που του αναλογεί.

 

Η εισηγμένη μπορεί πριν από λίγες μέρες να πέτυχε τη μετατροπή των όρων του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και τη μετάθεση της ημερομηνίας λήξεως των ομολογιών και του ομολογιακού δανείου κατά 4 μήνες (8 Αυγούστου 2014), παίρνοντας σημαντική «ανάσα», όμως, τα προβλήματα παραμένουν. Γεγονός το οποίο φάνηκε τόσο από τα οικονομικά της μεγέθη για το 2013, όσο και από το ότι οι μετοχές της πέρασαν στην κατηγορία της επιτήρησης πριν από μία εβδομάδα περίπου.

 

Η Dionic αυτή την στιγμή παρουσιάζεται ως μια εταιρία «δύο ταχυτήτων». Από τη μία πλευρά, κατάφερε να κλείσει την περσινή χρονιά με αύξηση του κύκλου εργασιών και θετικό πρόσημο στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (στα 41,3 εκατ. ευρώ και +3,38 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), μεγέθη καθόλου άσχημα εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.

 

Από την άλλη, όμως, η μεγάλη ζημία 4,8 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με τα αρνητικά ίδια κεφάλαια (- 2,2 εκατ. ευρώ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (υπό διαδικασία ρύθμισης) στα 3,3 εκατ. ευρώ συνιστούν ένα «εκρηκτικό μείγμα».

 

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, μόνο ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός της ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το υψηλό επιτόκιο δανεισμού το οποίο εκτινάχθηκε στο 11,1% στο τέλος του 2013 από 8,6% έναν χρόνο νωρίτερα ασκούν τεράστιες πιέσεις στην εταιρία. Γι’ αυτό και ο Θωμάς Ρούμπας και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να τονώσουν τη ρευστότητα της Dionic με κάθε τρόπο.

 

Το πρώτο βήμα έγινε με τη μετάθεση του ομολογιακού δανείου, αν και εκεί υπάρχουν διαφωνίες για τον διαχειριστή του ομολογιακού. Η Merit Χρηματιστηριακή τονίζει πως έχει πάψει να είναι διαχειριστής του ΜΟΔ της Dionic από το 2010, ενώ η τελευταία τονίζει ότι συνεχίζει κανονικά η χρηματιστηριακή από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτης.

Το δεύτερο βήμα για την άντληση νέων κεφαλαίων είναι η καινούρια ΑΜΚ, αν και πολλοί υποστηρίζουν πως ακόμη και να πετύχει αυτή την φορά και να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, αυτό αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» των οικονομικών υποχρεώσεων της εισηγμένης.

 

Οι τράπεζες

 

Η διοίκηση της Dionic βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε διαρκείς συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες έχει βάλει στο τραπέζι τρία βασικά αιτήματα.

 

Πρώτον, την αναδιάρθρωση του συνόλου των δανείων της εταιρίας, δεύτερον, να μειωθεί μέρος του υφιστάμενου δανεισμού (τόκοι υπερημερίας) και τρίτον, να πέσει το μέσο επιτόκιο δανεισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως για την διετία 20122013 μόνο οι τόκοι αντιστοιχούν περίπου στο 18% του συνόλου των καθαρών χρεών της εισηγμένης.

 

Ήδη πάντως, η εταιρία έχει υπογράψει σύμβαση ρύθμισης με μία τράπεζα, βάσει της οποίας προβλέπεται η μετατροπή δανείων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα (με διάρκεια 7 έτη) και η μερική διαγραφή τόκων της τάξεως των 65.000 ευρώ.

 

Αν επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης και με τις υπόλοιπες τράπεζες, αλλά και η αύξηση κεφαλαίου, τότε ο Θωμάς Ρούμπας εμφανίζεται αισιόδοξος πως η Dionic θα μειώσει σημαντικά τις κεφαλαιακές της ανάγκες και θα πάρει «ανάσες» στην οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζει, ενώ θα βάλει τις βάσεις για να προχωρήσει απερίσπαστη το business plan που έχει εκπονήσει.

 

Μέσω στρατηγικών

 

Σε πλήρη επανασχεδιασμό στόχων και δραστηριοτήτων προχωρά η Dionic και σε επιχειρησιακό επίπεδο προκειμένου να τονώσει τα έσοδά της.

Στα πλάνα της είναι να επεκταθεί και στις δραστηριότητες του εξαγωγικού εμπορίου τροφίμων και του εισαγόμενου τουρισμού (προσελκύοντας τουρίστες μέσω των διαδικτυακών πλατφόρμων της) με στόχο τις αγορές της Ευρώπης, της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.

Για να το πραγματοποιήσει μάλιστα, «ψάχνει» κεφάλαια και μέσα από πιθανές στρατηγικές συνεργασίες.

 

Μεγάλη έμφαση δίνει επίσης, στην ενίσχυση των τεχνολογικών δραστηριοτήτων της μέσω των θυγατρικών Atcom, η οποία διαχειρίζεται διαδικτυακά παιχνίδια, αλλά και των SHOP 365.ΑΕ και Skroutz (ηλεκτρονικά καταστήματα) που παρουσιάζουν θετικές επιδόσεις.

 

Εδώ και δύο χρόνια η διοίκηση της Dionic σχέδίαζε και την είσοδο της στα τυχερά παιχνίδια με αυτόνομη παρουσία στο διαδικτυακό στοίχημα, αλλά και έχοντας σκοπό να διεκδικήσει μία από τις άδειες των VLTs.

 

Ο στόχος της αυτός δεν έχει εγκαταλειφθεί, όταν θα διεξαχθεί ο σχετικός διαγωνισμός από τον ΟΠΑΠ, όμως, αν δεν βρει πρώτα λύση στα οικονομικά της προβλήματα, ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

 

Danioliptes.gr