«Pεβάνς» της Τρόικας με νέα μέτρα 5,6-6 δισ. τον Αύγουστο

Έξι δισ. ευρώ είναι ο νέος «λογαριασμός» της Τρόικας στους Έλληνες, «πασχαλινό δώρο» για τις επιτυχίες του πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

 

Οι δανειστές, δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν μια σκληρή «ρεβάνς» από τους Έλληνες μέσα στο καλοκαίρι. Πριν καν κοπάσουν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα, το μοίρασμα του κοινωνικού μερίσματος στου ευπαθέστερους και τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, έρχονται να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται για έξοδο από το Μνημόνιο.

 

Έτσι στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο συντάχθηκε μετά την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας, απόρροια του οποίου ήταν η άρον – άρον ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, οι δανειστές αναφέρουν ότι απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 5,6 έως 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16, μαζί με σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, καθώς και τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Διαψεύδοντας έτσι στην πράξη, όπως γίνεται ήδη και στην Πορτογαλία ότι n έξοδος από το Μνημόνιο, αν και εφόσον συμβεί, όπως προαναγγέλλει η κυβέρνηση, θα είναι «αναίμακτη».

 

Πογκρόμ νέων απολύσεων

Η απαίτηση της Τρόικας προκύπτει από τη συμφωνημένη επίτευξη στα δυο επόμενα χρόνια υψηλότερων ακόμα πρωτογενών πλεονασμάτων, της τάξης του 3% και του 45% αντίστοιχα και την ανάγκη επιπλέον παρεμβάσεων, που θα διασφαλίσουν τους παραπάνω στόχους και τα οποία θα προσδιοριστούν και θα περιγραφούν μέσα στον Αύγουστο κατά τον επόμενο έλεγχο του προγράμματος, και που το πρακτικό τους αντίκρισμα σηματοδοτεί μέτρα που θα κυμαίνονται στο παραπάνω ύψος.

 

Επιπλέον, η Τρόικα ζητάει πριν την κάθοδο της στην Αθήνα τότε, να υπάρχουν έτοιμες λίστες με τα ονόματα 11.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να έχουν απολυθεί μέχρι το Δεκέμβριο, -και μάλιστα οι 6.000 απολύσεις να έχουν ήδη υλοποιηθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού, καθώς και 13.500 επιπλέον ονόματα που θα αφορούν τη διαθεσιμότητα της επόμενη χρονιά, με 5.000 νέες απολύσεις να εξελίσσονται στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

 

Οι δανειστές ζητούν εξάλλου, τον Αύγουστο να είναι έτοιμος και ο νέος κατάλογος των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων στους οποίους θα μπουν λουκέτα. Και βέβαια υπενθυμίζουν, ότι ο στόχος της έκθεσης Μορς για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα στους 400.000, παραμένει σε ισχύ. Υπό την έννοια τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορούν να συντηρήσουν πολυπληθέστερη δομή του κράτους.

 

Πλαφόν στις συντάξεις

Στο κείμενό της, η Τρόικα προαναγγέλλει επίσης, δραστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστική στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των οποίων βρίσκεται ο τελικός στόχος των δανειστών, το 2018 και με την πλήρη πια εφαρμογή τότε του θεσμού της εθνικής σύνταξης (πείνας) να μην υπάρχει καταβαλλόμενη σύνταξη στην Ελλάδα πάνω από τα 2000 ευρώ. μεικτά φυσικά, δηλαδή γύρω στα 1.600 1.700 καθαρά.

Ο νέος αυτός «σφαγιασμός» των συντάξεων προκύπτει από την ανάγκη να καλυφθούν οι τρύπες που ανοίγουν στα Ταμεία από τη δραματική μείωση των πόρων τους με την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που εισπράτουν.

 

Η ενοποίηση των Ταμείων σε τρία ή και σε ένα συν ένα. μαζί με εκείνη των επικουρικών Ταμείων θα επιφέρει τη συρρίκνωση των συντάξεων που καταβάλλονται από τα σημερινά λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία, με τους δικαιούχους τους να βλέπουν την πλήρη εξομοίωσή τους με εκείνη των συναδέλφων τους του ΙΚΑ. Μονιμοποίηση έκτακτων φόρων Ανήθικη εξάλλου είναι η απαίτηση των δανειστών για μονιμοποίηση των έκτακτων φόρων που έχουν επιβληθεί από την αρχή της ισχύος του πρώτου Μνημονίου ή για δήθεν «διορθωτικούς» λόγους στη μετέπειτα πορεία υλοποίησής του.

 

Αφού μαζί με την κυβέρνηση εξάντλησαν τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, παρατείνοντας κάθε χρόνο την ισχύ των έκτακτων αυτών «κεφαλικών» φόρων, αποφάσισαν να δώσουν ένα τέλος στο διαρκή εμπαιγμό, με την επίσημη μόνιμη θεσμοθέτησή τους σε μόνιμη πια βάση! Έτσι, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μονιμοποιείται. Υπενθυμίζεται, ότι έχει ήδη μονιμοποιηθεί, με το μανδύα του απαραίτητου φόρου ακινήτων, που επινόησαν σι Σαμαράς – Βενιζέλος το δήθεν έκτακτο «χαράτσι» στα ακίνητα και μάλιστα σε όλη την ακίνητη περιουσία πια αντί της οικοδομημένης. Ωστόσο και εδώ υπάρχει η… ευφυής παρέμβαση των Τροϊκανών, που ετοίμασαν.

 

O υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται εσαεί, με τις προ κρίσης αντικειμενικές αξίες, ασχέτως αν αυτές μεταβληθούν κατά την αναθεώρηση του 2016 προς τα κάτω. Η αισχρότητα δηλαδή αυτής της παρέμβασης συνίσταται στο ότι βάζει πλαφόν προς τα κάτω, ενώ σε όποιες περιπτώσεις υπάρξει αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών προς τα πάνω, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται βάσει αυτών!

Πρόκειται για ασύλληπτη φορομπηχτική επινόηση, για την οποία δεν χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο, επιβεβαιώνοντας ότι η ατομική ιδιοκτησία κηρύσσεται σε διωγμό στην Ελλάδα μια χώρα υποτίθεται που λειτουργεί σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας και αγοράς.

 

Παράλληλα, η Τρόικα επιφυλάσσεται και για την περαιτέρω συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Οι δανειστές θα ζητήσουν από τις τράπεζες νέα μείωση καταστημάτων και προσωπικού με το αιτιολογικό του ορθολογικού εκσυγχρονισμού τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν θετικά στα αναμενόμενα ευρωπαϊκά stress tests, στα οποία θα προχωρήσει η EKT το φθινόπωρο.

 

PRESS TIME