Οι ελληνικές τράπεζες εκμεταλλεύονται τη «δίψα» των επενδυτών για αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια και αντλούν πάνω από 8 δισ. ευρώ, μέσα, μάλιστα, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Πρόκειται για μία ιδιαίτερης σημασίας εξέλιξη για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο αλλά την ίδια ώρα αποδεικνύεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταφέρνει μέχρι στιγμής να οδηγήσει τις ευρωτράπεζες, μεταξύ των οποίων και τις ελληνικές, προς την κατεύθυνση που αυτή θέλει. Γιατί η «ντιρεκτίβα» του Μάριο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρη.

 

Η ΕΚΤ έκανε γνωστές τις “απαιτήσεις” της από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πανευρωπαϊκή άσκηση: οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά και να προχωρήσουν σε προληπτικού χαρακτήρα ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης στο διάστημα που μεσολαβεί έως τα stress tests. Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε, είχε πει ο Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο ομιλίας του το Μάρτιο στη Βιέννη, είναι ένα “καλό” είδος τραπεζικής απομόχλευσης, κατά την οποία τα κεφάλαια ενισχύονται, οι καταθέσεις αυξάνονται και η συρρίκνωση του ισολογισμού παίρνει τη μορφή ήπιας εξυγίανσης του ενεργητικού, αντί για μία αργή μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου και παράλληλη μετακύληση προβληματικών δανείων.

 

Σε ό,τι αφορά την απομόχλευση, ανέλαβε δράση η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), η οποία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βρίσκεται σε πολύ στενή συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες. Σε σημείο που πολλές φορές γίνεται αισθητή η δυσαρέσκεια τραπεζικών στελεχών για τους οξύτατους ελέγχους της. Αποτέλεσμα είναι ο σχεδιασμός των σχεδίων αναδιάρθρωσης μέσω των οποίων οι τράπεζες θα «μαζευτούν» μέσα στην επόμενη τριετία και θα ενισχυθούν κεφαλαιακά μέσω πωλήσεων ζημιογόνων θυγατρικών και μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων.

 

Στο μέτωπο της κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Τράπεζα της Ελλάδος αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εγχώριων stress tests παρότρυνε τις ελληνικές τράπεζες να προσπαθήσουν να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών στην άσκηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και της ΕΚΤ. Μάλιστα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος συνέστησε σε όλες τις τράπεζες να καλύψουν το δυσμενές σενάριο της BlackRock για είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες ενόψει των stress tests.

 

Έτσι κι έγινε. Η Τρ. Πειραιώς άντλησε 1,75 δισ. ευρώ τη στιγμή που οι ανάγκες στο βασικό σενάριο της BlackRock διαμορφώθηκαν στα 425 εκατ. ευρώ. Βέβαια η Πειραιώς σκοπεύει να αποπληρώσει άμεσα και τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε το 2009 στο πλαίσιο της κρατικής στήριξης με το «νόμο Αλογοσκούφη». Με αυτόν τον τρόπο απομένει κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 550 εκατ. ευρώ ικανό, όπως εκτιμάται από τη διοίκηση, να αποσοβήσει κάθε κίνδυνο επιπρόσθετων αναγκών στα ευρωπαϊκά τεστ. Σημειώνεται ότι στο δυσμενές σενάριο της BlackRock οι ανάγκες της Τρ. Πειραιώς ανέρχονται σε 757 εκατ. ευρώ.

 

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Alpha Bank αντλώντας 1,2 δισ. ευρώ μέσω ΑΜΚ, ενώ σχεδιάζει και την επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίου. Κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες 262 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο της BlackRock και όπως ανακοίνωσε προχθές ήδη αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ. Στο δυσμενές σενάριο η Alpha Bank θα έπρεπε να αντλήσει 560 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι αφενός τα ελληνικά stress tests ήταν επαρκώς αυστηρά και αφετέρου ότι η διαφορά των 300 εκατ. ευρώ μεταξύ των δύο σεναρίων μπορεί να καλυφθεί οποιαδήποτε στιγμή αν της ζητηθεί.

 

Η Eurobank προχωρά στο τέλος του μήνα σε ΑΜΚ 2,86 δισ. ευρώ με την οποία απλώς θα καλύψει τις ανάγκες που αντιστοιχούν στο βασικό σενάριο της BlackRock. Σημειώνεται ότι η Eurobank θα πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρώσεις και τις προνομιούχες ύψους 950 εκατ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές σενάριο των stress tests οι ανάγκες της αυξάνονται στα 4,98 δισ. ευρώ. Στη Eurobank εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη αποπληρωμής των μετοχών, αφού ακόμη και στην ακραία περίπτωση που αυτές δεν εξοφληθούν και μετατραπούν σε κοινές, το ποσοστό των ιδιωτών δεν μειώνεται κάτω από το 50% της τράπεζας (αφού βέβαια έχει καλυφθεί πλήρως από ιδιώτες η ΑΜΚ).

 

Σε ΑΜΚ 2,5 δισ. ευρώ προχωρά και η Εθνική. Οι ανάγκες της τράπεζας σε βασικό και δυσμενές σενάριο έχουν εκτιμηθεί στα 2,18 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης η τράπεζα θα μπορεί να… νιώθει άνετα τόσο ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests όσο και στην υλοποίηση του capital plan από το οποίο εκτιμάται ότι θα αντλήσει τουλάχιστον 1,04 δισ. ευρώ. Έτσι θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις προνομιούχες του δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη από capital

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.