Νέα κυβερνητική υπόσχεση για ρυθμίσεις στα δάνεια του ΟΕΚ

Σε κατάσταση αναμονής παραμένουν οι περίπου 200.000 δανειολήπτες, οι οποίοι βρέθηκαν εκτεθειμένοι εξαιτίας του νομικού κενού που άφησε η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

 

Υπενθυμίζεται οτι χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ, οποίοι έλαβαν δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στις τράπεζες, αφού όχι μόνο έμειναν ακάλυπτοι από την επιδότηση επιτοκίου, αλλά και δεν συμπεριλαμβάνονται στις προωθούμενες ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων». 

Τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται οτι θα βάλει τέλος στην αγωνία τους, προωθώντας δύο ξεχωριστές ρυθμίσεις για όσους έλαβαν δάνεια με τη βοήθεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, η πρώτη θα αφορά 97.343 δικαιούχους δανείων, διάρκειας 15 ετών, με επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα 9 έτη από τον πρώην οργανισμό, και η δεύτερη τουλάχιστον 85.000, που έλαβαν άτοκα δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ. Οι χιλιάδες δανειολήπτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα χαμηλόμισθοι ή πλέον άνεργοι, βρίσκονται «στον αέρα» επί σειρά ετών, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μοναδική κατηγορία δανειοληπτών για την οποία δεν υπήρξε ειδική μέριμνα.


Στην τελική ευθεία

 

Η διάταξη για την πρώτη ομάδα δανειοληπτών, που είχε «παγώσει» έπειτα από παρέμβαση της τρόικας, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Όσον αφορά τη δεύτερη ομάδα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τα στοιχεία των δανειοληπτών, ώστε να προσδιορίσει τους τρόπους αποπληρωμής των δανείων.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων τους για όσο διάστημα συμφωνήσουν με την τράπεζα, ώστε να καταστούν βιώσιμα τα δάνειά τους, κατεβάζοντας το ποσό της δόσης, από τα 1.000 ευρώ, ακόμη και στα 100-150 ευρώ.


Ωστόσο, η επιμήκυνση των δόσεων δεν θα επηρεάσει τη διάρκεια της επιδότησης επιτοκίου, η οποία θα παραμείνει ίσια και θα λήξει κανονικά στο 9ο έτος του δανείου. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση θα προβλέπει την επιμήκυνση των δανείων μόνο όσων δανειοληπτών δεν οφείλουν περισσότερες από έξι δόσεις.


Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΕΚ επαρκούν για την κάλυψή του. Όσον αφορά τη δεύτερη ομάδα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τα στοιχεία των δανειοληπτών, ώστε να προσδιορίσει τους τρόπους αποπληρωμής των δανείων. Σημειώνεται ότι πολλοί από τους παραπάνω δανειολήπτες οφείλουν στον Οργανισμό έως και 24 δόσεις.


Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

 

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων για όσο διάστημα συμφωνήσουν με την τράπεζα από την οποία δανειοδοτήθηκαν, ώστε να καταστούν βιώσιμα τα δάνειά τους, κατεβάζοντας το ποσό της δόσης από τα 1.000 ευρώ ακόμη και στα 100-150 ευρώ. Ωστόσο, η επιμήκυνση των δόσεων δεν θα επηρεάσει τη διάρκεια της επιδότησης επιτοκίου, η οποία θα παραμείνει ίδια και θα λήξει κανονικά στο 9ο έτος του δανείου. Συμφωνία για τους όρους της ρύθμισης υπάρχει και από την πλευρά των τραπεζών.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «R»: θα μπορούν να επιμηκυνθούν δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ, εφόσον οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησής τους έξι μήνες ως προς τις καθυστερούμενες δόσεις τους. Ο ΟΑΕΔ (ως καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ), χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα αναφορικά με τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου, θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.

 

Οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών.

 

Βέβαια, πρόκειται για την τρίτη φορά που, η κυβέρνηση υπόσχεται ευνοϊκές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες του ΟΕΚ. Άγνωστο, λοιπόν, είναι αν αυτή η υπόσχεση θα πραγματοποιηθεί.

 

Danioliptes.gr