Ό,τι έγινε με τις τράπεζες, πρέπει να γίνει και με τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Αφού ο ελληνικός λαός πλήρωσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να κλείσουν, μεγαλώνοντας τη στρατιά των ανέργων.

 

Οι τράπεζες τακτοποιήθηκαν, με το Δημόσιο να βάζει το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τεράστια ελλείμματα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Και στο τέλος τον λογαριασμό θα τον πληρώσει το μόνιμο, το διαχρονικό κορόιδο, ο ελληνικός λαός.

 

Την λύση που εφάρμοσε στην περίπτωση των τραπεζών προτάσσει η εφημερίδα Παρόν προκειμένου να επιζήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κρατάνε την αγορά ζωντανή.

Με έκπτωση που φθάνει στο 80%, κάτι που σημαίνει διαγραφή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, η Eurobank παραδίδεται παρθένα στα ξένα «κοράκια» και τη νύφη την πληρώνουμε εμείς. Η μετοχή της από 1,55 ευρώ που την πλήρωσε το Δημόσιο, δηλαδή εμείς, πουλιέται τώρα 0,30 ευρώ! Αν ειπωθεί εντελώς κατά… σύμπτωση ότι δάνεια των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εγγυημένα κατά ένα δισ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), ήταν μια πρώτη ένεση, δεν θα το αντιπαρέλθουμε.

 

Αυτό το ένα δισ. ευρώ πού πήγε; Δόθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή μήπως βοήθησε ημετέρους των τραπεζικών υποκαταστημάτων; Δόθηκε στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αγόγγυστα την καθημερινότητα; Δυστυχώς, όχι. Οι πραγματικά υγιείς ΜΜΕ, αυτές που δεν είχαν -και εξακολουθούν να μην έχουν- καμία εντελώς προστασία, προσπαθούν κάθε μέρα να γλιτώσουν τις χειροπέδες που βρίσκονται έξω από την πόρτα τους.

 

Είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συμφωνούν με τις τράπεζες για ρυθμίσεις και δεν μπορούν να τα βρουν με τον έφορο. Πλέον η μόνη απειλή δεν είναι τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες. Είναι και τα χρέη σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.), μαζί με τα εξοντωτικά πρόστιμα και τις τοκογλυφικές προσαυξήσεις. Και ενώ οι τράπεζες ρυθμίζουν τα δάνεια, το Δημόσιο απαιτεί «εδώ και τώρα»…

 

Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι για τα οικονομικά υπουργοί του δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τις απαιτήσεις του Δημοσίου δεν θα εξυπηρετηθεί. Κι αν καταρρεύσει το σύστημα, θα καταρρεύσουν και οι τράπεζες. Γνωρίζουν ότι η ύφεση έχει ρημάξει τα πάντα και οι εγγυήσεις, όσες υπάρχουν, δεν έχουν καμία σχέση με την αποτίμηση τους όταν δόθηκαν τα δάνεια. Επομένως, πώς θα ανακάμψει η αγορά;

 

Αναζητείται διέξοδος ανάσας

 

«Κούρεμα» των δανείων, τουλάχιστον για τα θεόρατα πρόστιμα, και επιμήκυνση με χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες. Γιατί το ζητάμε εμείς από τους εταίρους μας για τα χρέη της χώρας μας και δεν το τολμάμε στις δικές μας μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Γιατί το ζητάμε από τις τράπεζες για τα καθυστερούμενα δάνειά τους και στέλνουμε στη φυλακή όποιον διοικητή ασφαλιστικού ταμείου ή έφορο τολμήσει να συμβιβαστεί, με τραπεζικά έστω κριτήρια, για να σωθεί η επιχείρηση; Αυτό που πράξατε με τις τράπεζες, κύριε πρωθυπουργέ, που το ζητάει από αυτές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, να κάνει εδώ και τώρα και το Δημόσιο.

 

Danioliptes.gr