Πλειστηριασμοί ακινήτων όσο όσο!

Κάπου εδώ τελειώνει το παραμύθι της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς χιλιάδες «κόκκινοι» δανειολήπτες αποκλείστηκαν από τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα με βάση τις αντικειμενικές και έτσι τα κατασχεμένα πρόκειται να βγαίνουν στο σφυρί στην εμπορική αξία τους (από Δημόσιο και τράπεζες).

 

Το περσινό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών ακινήτων, τα οποία έχουν κατασχεθεί από οφειλέτες που χρωστούν στο Δημόσιο, πλασάρεται σήμερα ως απαίτηση της τρόικας!

 

Όπως γράφει σήμερα η Δημοκρατία, ο τρόπος για να βγουν πιο γρήγορα -και αποτελεσματικά- στο σφυρί ακίνητα των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο είναι να εκπλειστηριαστούν για ψίχουλα!

 

Συγκεκριμένα, στην τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να εκποιούνται τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου με ελάχιστη τιμή το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας ή ακόμη και χαμηλότερα, ανεξάρτητα από το ύφος του συνολικού χρέους του φορολογουμένου.

 

Ο λόγος είναι ότι οι πλειστηριασμοί που διενεργούνται σήμερα καταλήγουν στην πλειονότητά τους άγονοι, καθώς η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο που εκπλειστηριάζεται είναι η αντικειμενική του αξία, η οποία πλέον σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την αγοραία Υπενθυμίζεται ότι πριν από το 2008, όταν θεσπίστηκε ως ελάχιστη η αντικειμενική αξία, η ελάχιστη τιμή εκκίνησης για τους πλειστηριασμούς ήταν χαμηλότερη από την αντικειμενική.

 

Η απίστευτη υποκρισία του υπ. Οικονομικών!

 

Η υποκρισία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά σε όλο της το μεγαλείο, καθώς βγάζοντας τα ακίνητα των φορολογουμένων στο σφυρί για ψιχία παραδέχονται ότι οι αντικειμενικές τιμές είναι ληστρικές. Και όχι μόνο αυτό. Στον νόμο για την προστασία της α’ κατοικίας για οφειλές προς τράπεζες χρησιμοποιείται η αντικειμενική αξία ως κριτήριο για την αποφυγή πλειστηριασμού (προστατεύεται η κατοικία μέχρι 200.000 ευρώ).


Σημειώνεται ότι αρκεί ένα ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 500 ευρώ προς το Δημόσιο για να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες η κατάσχεση οποιουδήποτε ακινήτου ενός οφειλέτη, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη και μοναδική κατοικία του.


Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την πώληση ακινήτων με πλειστηριασμό σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής. Ωστόσο θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πραγματοποιηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί και ο επισπεύδων (π.χ. το Δημόσιο ή ένας ιδιώτης) να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο τη «διόρθωση» της ελάχιστης τιμής, δηλαδή τη μείωσή της.


Επιπλέον η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεση αξιολόγησης ότι οι δανειστές και η κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ειδικός ιστότοπος όπου θα δημοσιοποιείται το πρόγραμμα πλειστηριασμού μέσω καταχωρίσεων σε μέσα ενημέρωσης.


Σε ό,τι αφορά την περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος, η φορολογική Αρχή με το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.

 

Κερκόπορτα της τρόικας για μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων


Όλο αυτό ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, στη δύση του μεταβατικού σταδίου της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

 

Όλο το «πανηγύρι» στήνεται τόσο από το Δημόσιο όσο και από τις τράπεζες με στόχο να μην βγαίνουν οι πλειστηριασμοί άγονοι και να εκποιούνται τα ακίνητα των οφειλετών προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στο ταμείο.

 

Το νέο σύστημα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας και αναμένεται να αλλάξει σύντομα με κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη βουλή προβλέπει τα εξής:

-το πρόγραμμα πλειστηριασμού θα δημοσιοποιείται μέσω καταχωρήσεων σε μέσα ενημέρωσης αλλά κυρίως μέσω ειδικού ιστότοπου που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το λόγο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.


-η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου.


-η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος.


Danioliptes.gr