Σε πλήρη αντίθεση με όσα δήλωνε πριν λίγων ορών ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2013 – Μαρτίου 2014.
Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί μακράν το πιο πιεστικό πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις Στουρνάρα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κεφαλαιοποιείται και άρα εξασφαλίζεται η παροχή ρευστότητας στην αγορά.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 42% των ΜμΕ αναφέρει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως το πιο πιεστικό πρόβλημα της επιχείρησής του, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 23% στην Ιρλανδία, 19% στην Ιταλία και 18% σε Ισπανία και Πορτογαλία. Πανευρωπαϊκά, το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο, στο 14%.
Στην Ελλάδα εμφανίζεται και το υψηλότερο καθαρό ποσοστό των ΜμΕ που αναφέρουν αύξηση στις ανάγκες τους για τραπεζικό δανεισμό, στο 30%, έναντι 14% για την Ιταλία και 12% στη Γαλλία. Στον αντίποδα, οι ΜμΕ στην Ισπανία, στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία αναφέρουν μείωση στην ανάγκη για δανεισμό.
Σε γενικές γραμμές, αναφέρει η ΕΚΤ, σε ολόκληρη την ευρωζώνη καταγράφεται βελτίωση στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων εκτός της Ελλάδας, όπου το καθαρό ποσοστό υποχωρεί περαιτέρω στο -40% (από -33% το προηγούμενο εξάμηνο). Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην Ισπανία (στο 16% από -7%) ενώ σε Βέλγιο, Φινλανδία και Ιταλία σημειώνεται μικρή καθαρή επιδείνωση.
Στην Ελλάδα καταγράφεται και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στις ΜμΕ που αιτήθηκαν δάνειο στο εξάμηνο. Υπό τον φόβο της απόρριψης, αίτημα για δανειοδότηση υπέβαλε μόλις το 15% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Παράλληλα, απόρριψη των αιτήσεων για δάνειο ανέφερε το 27% των ΜμΕ στη χώρα μας, έναντι ποσοστού 31% το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.
Περισσότερα από 250 δις ευρώ, που στερήθηκε η πραγματική οικονομία, δόθηκαν σε μορφή εγγυήσεων ή πακέτων βοηθείας στις τράπεζες προκειμένου να μην καταρρεύσουν. Όμως, αυτή την στήριξη δεν την ανταπέδωσαν στο ελληνικό κράτος, στερώντας από την απαραίτητη ρευστότητα την οικονομία και οδηγώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα αργό θάνατο.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.