Η Πειραιώς πούλησε το 10% της ΕΥΔΑΠ στον ιδρυτή των CDS μέσω της Αγροτικής!

Τη στιγμή που τόσο συζήτηση γίνεται για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, στα ψιλά και στα θετικά επιχειρούν να περάσουν την είδηση ότι η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε στον John Paulson την επιχείρηση.

 

Συγκεκριμένα, στην εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων του John Paulson κατέληξε το 10% που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς και αναζητούσε από καιρό αγοραστή στα πλαίσια των Capital Action Plans που υλοποιεί για την ισχυροποίηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ενόψει των stress tests της ΕΚΤ/SSM και των απαιτούμενων δράσεων στα πλαίσια των business plans που έχουν υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Σε hedge funds που ελέγχονται από τον Αμερικάνο John Paulson πέρασαν το πακέτο μετοχών 9,9% της ΕΥΔΑΠ έναντι  86 εκατ. ευρώ.

Πωλητής ήταν η Τράπεζα Πειραιώς και το πακέτο διακίνησε η Πειραιώς χρηματιστηριακή. Ας σημειωθεί ότι, τα funds του Paulson είναι μέτοχοι της Τράπεζας  Πειραιώς.

 

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές η κίνηση της Paulson σε αυτή τη χρονική στιγμή -που η κυβέρνηση επιλέγει να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις- είναι ενδεικτική του διεθνούς ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ. Χρηματιστηριακοί παράγοντες από το Λόμπι του Λονδίνου επισημαίνουν ότι η Paulson είναι πολύ πιθανό να ενεργεί για λογαριασμό μεριδιούχων της και όχι επενδυτικά ως Hedge Fund αλλά ως ενδιάμεσος για υποψήφιο αγοραστή που θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρίας. 

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία θα προτείνει μέρισμα χρήσης 0,36 ευρώ ανά μετοχή πλέον διανομή αποθεματικού από αφορολόγητα έσοδα 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 61,33%, η Τράπεζα Πειραιώς το 10%, το 21,61% ελέγχουν Νομικά Πρόσωπα και το 7,08% Φυσικά Πρόσωπα.

 

Η σημερινή τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ και αποτελεί μία από τις ελάχιστες εταιρείες του Δημοσίου που διανέμει γενναίο μέρισμα στους μετόχους της. Το μέρισμα θα καταβληθεί στις 13 Μαΐου και η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 5 Μαΐου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αντώνης Βαρθολομαίος η εταιρεία διαθέτει ρευστότητα 270 εκατ. ευρώ και δεν έχει καμία οφειλή στις τράπεζες.

 

Ωστόσο αναμένει να παραλάβει από τη Geniki Bank το επενδυτικό σχέδιο από το οποίο θα προκύψει εάν και πόσα κεφάλαια θα περισσέψουν για να διανεμηθούν στους μετόχους. Κατόπιν τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο θα υποβάλει σχετική πρόταση στους μετόχους.

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την υπόθεση. Κατ’αρχάς, ολόκληρη η ΕΥΔΑΠ αποτιμάται σε 860 εκατ ευρώ; Πώς πωλήθηκαν έτσι απλά οι μετοχές από το χαρτοφυλάκιο της προίκας της ΑΤΕ, η οποία είχε πάρει μεγάλα πακέτα για να στηρίξει την εισαγωγή της

 

Και στο τέλος να σημειωθεί οτι πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας καθώς η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης αφορά όλους τους πολίτες. Πώς, λοιπόν, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που σχετίζεται απολύτως με την υγεία  του πληθυσμού έχει το δικαίωμα(;) ένας ιδιώτης τραπεζίτης να αποφασίζει για την πώληση του “σημαντικότατου” 10% σε ξένο  hedge funds που θα έχει πλέον λόγο στην ποιότητα -και την τιμή- του νερού που θα πίνουμε;

 

Danioliptes.gr