Στην αντεπίθεση περνά ο οφειλέτης που έχασε το φορτηγό του

Την δικαστική οδό ακολουθεί ο 52χρονος ιδιοκτήτης φορτηγού – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος αφού η τράπεζα του κατέσχεσε το φορτηγό για χρέη προς αυτήν, του έστειλε λογαριασμό με οφειλές που ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ για έξοδα δικηγόρου και… λοιπά έξοδα!

 

Η περιπέτεια του δανειολήπτη ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2013, όταν η τράπεζα του έστειλε εκτελεστό τίτλο για οφειλή ύψους 81.391,31 ευρώ που αφορούσε μισθώματα από σύμβαση leasing για το φορτηγό του. Μετά την επίδοση του ο 52χρονος άσκησε νόμιμα κι εμπρόθεσμα ανακοπή, η οποία πρόκειται να εκδικασθεί στις 15/12/2015.

 

Λίγες μέρες αργότερα, ο δανειολήπτης κατέθεσε έγκληση για απάτη και τοκογλυφία, καθώς η σύμβαση με την εταιρία περιείχε όρους επιβολής τόκου με βάση έτος 360 ημερών αντί για έτος 365 ημερών (ή 366 ημερών) που προβλέπει ο νόμος. Παρόλα αυτά, η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση της κατασχετήριας έκθεσης αφαίρεσης του οχήματος και τελικώς στην κατάσχεση του, παρά το γεγονός ότι άσκησε νόμιμα και εμπρόθεσμα ανακοπή. Επίσης, η έγκληση του είχε όλες τις προϋποθέσεις να ευδοκιμήσει γιατί η σύμβαση του περιείχε άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών και υπήρξε εξαπάτηση του.

 

Ο 52χρονος δανειολήπτης απέστειλε επίσης εξώδικη επιστολή, διεκδικώντας το χρηματικό ποσό των 9.192, 82 ευρώ, το οποίο παρανόμως παρακράτησε η τράπεζα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η τράπεζα του χορήγησε, αποδεικνύεται ότι ο δανειολήπτης υπερπλήρωνε τη δόση του, αφού κάθε μήνα παρακρατούνταν από τον τραπεζικό του λογαριασμό μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από το συμφωνηθέν.

 

«Το ζήτημα είναι ότι η τράπεζα επιβαρύνει τις δανειακές συμβάσεις με παράνομους όρους συναλλαγών, που με τη σειρά τους επιβαρύνουν την μηνιαία δόση, με αποτέλεσμα οι οφειλές να καθίστανται ληξιπρόθεσμες. Αν δεν υπήρχαν οι επιπλέον παράνομοι τόκοι, και η σύμβαση του δανείου ήταν νόμιμη δε θα κινδύνευαν οι δανειολήπτες να χάσουν ακόμη και το σπίτι τους» δηλώνει μιλώντας στο radio1d.grη δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Δήμητρα Καρδάκου.

 

Υπογραμμίζει ότι αυτό συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος των δανειακών συμβάσεων και πέρα από τους παράνομους γενικούς όρους συναλλαγών επιβάλλονται και διάφορες άλλες χρεώσεις και επιπλέον έξοδα, που στις περισσότερες περιπτώσεις επιβαρύνουν σημαντικά την οφειλή και την καθιστά ληξιπρόθεσμη.

 

«Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες. Για αυτό και μόνο στα δικαστήρια μπορούν να διεκδικήσουν όσα παρανόμως τους παρακρατούν οι τράπεζες», καταλήγει η κ. Καρδάκου

 

Danioliptes.gr