«Μαχαίρι» στις ήδη πετσοκομμένες αποζημιώσεις των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, με διάταξη του ΥΠΟΙΚ.
«Μαχαίρι» ακόμα και στις αποζημιώσεις των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων βάζει η κυβέρνηση. Με διάταξη εντός τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προστέθηκε στο νομοσχέδιο «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», επαναδιατυπώνεται ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης που θα λάβουν οι απολυμένοι υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θα συμψηφίζεται πλέον και θα αφαιρείται από τις αποζημιώσεις το σύνολο των αποδοχών της διαθεσιμότητας, ενώ στις αποζημιώσεις παραμένει το «ταβάνι» των 15.000 ευρώ.
Η σχετική διάταξη αντικαθιστά προηγούμενη που είχε ενταχθεί στον νόμο 4254/2014, στην οποία αναφερόταν ότι οι αποδοχές της διαθεσιμότητας θα μειώνουν κλιμακωτά την αποζημίωση. Για παράδειγμα, σε απολυμένο υπάλληλο με υπηρεσία άνω των 24 ετών, θα συμψηφίζονταν αποδοχές διαθεσιμότητας 4 μηνών. Πλέον, στον συνολικό χρόνο υπηρεσίας, δεν θα υπολογίζεται η περίοδος διαθεσιμότητας.
Πετιούνται στον δρόμο.
Αναφορικά με το ερώτημα ποια είναι η εξοικονόμηση δαπανών για το κράτος, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρει ότι το ύψος της «δεν μπορεί να προσδιοριστεί διότι εξαρτάται από τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας και τις αποδοχές ενός εκάστου των δικαιούχων». Αντιθέτως, εργαζόμενοι που πετιούνται στον δρόμο σε μια «απαγορευτική» για την αγορά εργασίας ηλικία γνωρίζουν καλά πως δέχονται ένα πρόσθετο οικονομικό χτύπημα.
Όλα αυτά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ενώ οι κάλπες του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ανοίξουν την ίδια ημέρα που θα ολοκληρωθεί το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για περίπου 2.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους. Από χθες το πρωί έστησαν αντίσκηνα έξω από το κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας, δηλώνοντας αποφασισμένες να παραμείνουν στο σημείο έως τη δικαίωση τους. Απευθύνουν κάλεσμα προς «όλους τους απολυμένους, τους άνεργους, όσους και όσες αντιστέκονται στις απολύσεις της κυβέρνησης και της τρόικας να συμπαρασταθούν στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά εδώ και 8 μήνες».
Αναφορικά με το μέλλον των υπαλλήλων που εντάχθηκαν στο καθεστώς το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2013, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε, σχετικά αόριστα, μιλώντας στην τηλεόραση ότι θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, μέσω επόμενων προκηρύξεων θέσεων.
Συμπλήρωσε ότι θα μπορέσουν να υποβάλουν αιτήσεις επανατοποθέτησης για θέσεις σε ΚΕΠ, καθώς και για θέσεις γραμματείας σε δικαστήρια ή νοσοκομεία, ενώ πρόσθεσε ότι θα ανοίξουν θέσεις και για υποψήφιους υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ο χρόνος, όμως, συνεχίζει και κυλάει αντίστροφα για έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων.
Ρύθμιση για εκπαιδευτικούς.
Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάχθηκε ρύθμιση η οποία καθορίζει τη διαδικασία για την επιλογή θέσης επιτυχόντων εκπαιδευτικών σε περισσότερες από μία ανακοινώσεις κινητικότητας. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, υπάλληλοι που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας με τον νόμο 4172/2013 και οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση επανατοποθέτησης σε περισσότερες από μία προκηρύξεις του προγράμματος κινητικότητας τοποθετούνται υποχρεωτικά τους φορείς υποδοχής, με τη χρονική σειρά κατά την οποία καταρτίζονται και αναρτώνται τα οριστικά αποτελέσματα από τα αρμόδια τριμελή ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια κάθε ανακοίνωσης. Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρεται, ο υπάλληλος παραιτείται του δικαιώματος μετάταξης σε θέσεις άλλων ανακοινώσεων.
Του Στέργιου Ζιαμπάκα από efsyn
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.