Δώσαμε περισσότερα από 250 δις στις τράπεζες – Παίρνουμε πίσω 4 δισ. !

Ως επιτυχία προσπαθεί να περάσει το οικονομικό επιτελείο, τα έσοδα ύψους 4 δις. ευρώ του Δημοσίου από τα μέτρα του 2008 για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Πρόκειται για έσοδα από μερίσματα, προμήθειες και αμοιβές που κατέβαλαν οι τράπεζες από τότε έως σήμερα ως αντάλλαγμα για τα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης (προνομιούχες μετοχές) και άντλησης ρευστότητας (ομόλογα – εγγυήσεις του λεγόμενου νόμου Αλογοσκούφη. Σημειώνεται ότι στην κορύφωση της κρίσης χρέους και των εκροών καταθέσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι εγγυήσεις που είχε χορηγήσει το Δημόσιο προς τις τράπεζες, ώστε να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ξεπέρασαν ακόμη και τα 140 δισ.ευρώ.

 

Η κρατική βοήθεια στις τράπεζες χορηγήθηκε από το 2008 με σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα έσοδα από τις τράπεζες ήταν σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.


Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 οι εγγυήσεις έχουν πλέον περιοριστεί σε 48,9 δισ. ευρώ, γράφει σήμερα η Καθημερινή. Οι υπόλοιπες εγγυήσεις έχουν επιστραφεί
, αναφέρει το δημοσίευμα. Το Δημόσιο έχει επίσης ανακτήσει μέρος των 5 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει ως κεφαλαιακή ενίσχυση, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, καθώς η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς τα επέστρεψαν μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η Εθνική Τράπεζα.

 

Από μερίσματα, προμήθειες και αμοιβές που δόθηκαν στο Δημόσιο ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια.


Ασφαλώς δεν είχε σκοπό να αποφέρει κέρδη στον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο το ποσό των 4 δισ. ευρώ έχει στηρίξει τα έσοδα του προϋπολογισμού. Μάλιστα, η έκθεση της Κομισιόν που συνοδεύει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρει ότι τα έσοδα του κράτους από τις τράπεζες ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην επίτευξη των εσόδων του προϋπολογισμού και στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Δηλαδή τα 250 δις ευρώ που δόθηκαν ως στήριξη ή πακέτα εγγυήσεων προς τις τράπεζες, με ποιο ακριβώς τρόπο συνέβαλαν στην επίτευξη των εσόδων του προϋπολογισμού και στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεδομένου ότι οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες προς τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία;


Η κρατική βοήθεια στις τράπεζες χορηγήθηκε από το 2008 με σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.

Το ελληνικό Δημόσιο, με βάση το σημερινά δεδομένα, ανακτά πλήρως το κεφάλαια που τοποθέτησε για την ανακεφαλαιοποίηση της Alpha (4,5 δισ.) και της Πειραιώς (7,3 δισ.) εγγύηση δεν έχει καταπέσει και όλες εξυπηρετούνται από τις ίδιες τις τράπεζες, το κράτος έχει εισπράξει για τη στήριξή του άνω των 4 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι οι εγγυήσεις ύψους 140 δισ. ευρώ δεν αποτέλεσαν ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου που διοχετεύθηκε στις τράπεζες, αλλά μια γραπτή εγγύηση του Δημοσίου με βάση την οποία οι τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα από την ΕΚΤ.


Έτσι, με τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος αντιμετωπίστηκε η μεγάλη εκροή καταθέσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης και ο αποκλεισμός των εγχώριων τραπεζών από τις διεθνείς χρηματαγορές.


Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 το ποσό των εγγυήσεων από το ζενίθ των 140 δισ. ευρώ έχει μειωθεί αισθητά και ανέρχεται πλέον στα 48,9 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο περί τα 90 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που έχουν λάβει.

 

Αναλυτικά στοιχεία με τα οποία για πρώτη φορά αποτυπώνονται με ακρίβεια τα ποσά με τα οποία χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος την κάθε τράπεζα από το 2008, διαβιβάστηκαν στη Βουλή μόλις τον περασμένο Νοέμβριο από το υπουργείο Οικονομικών. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

 

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο εκτός από ρευστότητα ενίσχυσε τις τράπεζες και με κεφάλαια. Αρχικά με την έκδοση προνομιούχων μετοχών (συνολικού ύψους 5 δισ.ευρώ) και αργότερα, μετά το PSI, με την ανακεφαλαιοποίηση (το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ). Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου Alpha Bank και Πειραιώς έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές, ενώ θα ακολουθήσει και η Εθνική Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση το Δημόσιο διέθεσε 39 δισ. ευρώ, ενώ τα 11 δισ. παραμένουν στο ταμείο του ΤΧΣ. Με βάση τα σημερινό δεδομένα, το Δημόσιο θα ανακτήσει -και μάλιστα με μικρό κέρδος- το σύνολο των κεφαλαίων που διέθεσε στην Alpha (περίπου 4 δισ.) και στην Πειραιώς (6,5 δισ.
ευρώ), ενώ η τρέχουσα αξία της συμμετοχής του στην Eurobank διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ και στην Εθνική Τράπεζα ξεπερνά τα 4 δισ.ευρώ.

 

Ετσι, αν οι συνθήκες στην αγορά παραμείνουν θετικές τότε το Δημόσιο θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που διέθεσε για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Στο Μνημόνιο πάντως έχουν εγγραφεί έσοδα μόνον 16 δισ. από τα 39 δισ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr