Το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης είναι η ψυχολογία. Στα τάρταρα βρίσκονται τα συναισθήματα της πλειοψηφίας των πολιτών σε σχέση με τη ζωή τους, την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και το μέλλον τους, καταγράφει το δεύτερο μέρος της έρευνας πολιτικής συγκυρίας της Public Issue που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Ειδικότερα, 7 στους 10 δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ζωή που ζουν σήμερα. Όσον αφορά το πως αισθάνονται όταν σκέπτονται το μέλλον τους «τα επόμενα χρόνια», το 71% δηλώνει ανασφαλές και μόνο το 26% ασφαλές. Όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να εκφράσουν τις εκτιμήσεις τους για την προσωπική οικονομική κατάστασή τους, σε ποσοστό 73% απαντούν ότι έχει χειροτερέψει, το 24% δηλώνει ότι παραμένει η ίδια, ενώ μόλις το 3% δηλώνει ότι έχει καλυτερέψει. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η εκτίμηση των πολιτών για την εξέλιξή της στους επόμενους 12 μήνες, είναι: σε ποσοστό 49% πιστεύουν ότι θα αυξηθεί, το 28% ότι θα μείνει η ίδια και το 23% ότι θα μειωθεί.
Όσο η ψυχολογία των πολιτών – καταναλωτών βρίσκεται στο ναδίρ, τόσο χειρότερα θα κινείται η αγορά. Όσο επιδεινώνεται η κατάσταση της αγοράς, τόσο επιβαρύνεται η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Όσο επιδεινώνεται η πραγματική οικονομία, τόσο πλήττεται και η οικονομία του κράτους. Κι όλα αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν μέσα σε ένα φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικής διάθεσης, που ουσιαστικά τορπιλίζει την όποια διάθεση ή ελπίδα θα είχε κανείς, να δημιουργήσει σε αυτήν την χώρα. Φυσικά, και η κακή ψυχολογία και η ρευστότητα της κατάστασης δεν είναι τα μοναδικά εμπόδια για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Η βαριά φορολογία και το τέρας της γραφειοκρατίας είναι εκ των βασικών εμποδίων, όμως κανένα εμπόδιο δε θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν δεν υπάρχει και ψυχολογία.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.