Άλλο ένα δράμα στο δρόμο με τις τράπεζες. Σε απόγνωση βρίσκονται οι μεριδιούχοι της «Αχαϊκής» Τράπεζας οι οποίοι, είχαν επενδύσει όλα τα χρήματα τους, και τα είδαν να χάνονται από τη μια ημέρα στην άλλη.

 

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που η κυβέρνηση των μνημονίων αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην «Αχαϊκή» Τράπεζα, βυθίζοντας στην φτώχεια και την εξαθλίωση χιλιάδες μεριδιούχους της.

Σύμφωνα με την KontraNews, άνθρωποι που είχαν επενδύσει όλα τους τα χρήματα στην τράπεζα και τελικά έμειναν «στην ψάθα».

 

Έκτοτε, τα οικονομικά προβλήματα και τα χρέη τους κυνηγούν, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα και άλλοι να έχουν αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα. Πατρινοί που θέλησαν να στηρίξουν την τοπική οικονομία, τώρα παλεύουν να επιβιώσουν και την ίδια ώρα απειλούνται με επιμερισμό χρεών, που αντιστοιχούν στο τριπλάσιο της αξίας των μεριδίων που είχαν στην κατοχή τους.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραγικών ιστοριών που κρύβονται πίσω από το λουκέτο της «Αχαϊκής-Συνεταιριστικής» είναι η περίπτωση γνωστού Πατρινού, που είχε διατελέσει και μέλος σε ένα από τα Διοικητικά Συμβούλια. Κατά την πρόσφατη συνέλευση των «θυμάτων» της τράπεζας ο κατεστραμμένος οικονομικά άνδρας αποκάλυψε, πως είχε βάλει όλες του τις οικονομίες στην «Αχαϊκή» για τα γεράματα του και για τα έξοδα της κηδείας του, προκειμένου να μην επιβαρύνει κανέναν, αλλά μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκε πάμπτωχος.


Επιπλέον, πολλά μέλη έλαβαν δάνεια και υποχρεώθηκαν να αγοράσουν μερίδια, τα οποία μπήκαν ενέχυρο αυτών των δανείων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν υποστεί πολλαπλή οικονομική ζημιά από το μηδενισμό της αξίας τους. Η συνολική ζημιά των μεριδιούχων υπερβαίνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 90 εκατ. αφού σύμφωνα με το άρθρο 15 του Καταστατικού της Τράπεζας προβλέπεται ευθύνη των μεριδιούχων έως και το τριπλάσιο της μερίδας τους.


Όπως τονίζει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του συλλόγου των μεριδιούχων της Αχαϊκής-Συνεταιριστικής, κ. Αθανάσιος Μπέλλας, «εδώ και δυο χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη δυο εισαγγελικές έρευνες, η μία από την εισαγγελία της Πάτρας και η άλλη από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, οι οποίες είναι απορίας άξιο πως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα».


Αμέσως μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας, ο τότε οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Γρηγόρης Πεπόνης, είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με στόχο να εξακριβώσει, αν στην υπόθεση των χορηγηθέντων από την Τράπεζα επισφαλών δανείων, προκύπτουν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων. Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα τόσο της δικαστικής διερεύνησης όσο και του διαχειριστικού ελέγχου εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος ως μοναδικής εποπτεύουσας αρχής.


Οι μεριδιούχοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης, ώστε να μάθουν επιτέλους ποιος ή ποιοι φταίνε για την καταστροφή των νοικοκυριών και των οικογενειών τους. Να σημειωθεί ότι η συνολική ζημιά που υπέστησαν οι μεριδιούχοι της «Αχαϊκής» Τράπεζας υπερβαίνει τα 45 εκατ ευρώ.


Το θέμα είχαν φέρει τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, όμως το ζήτημα παραμένει άλυτο την ώρα που κάποιοι από τους μεριδιούχους, όπως λένε, βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας.

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.