Θα μάθουμε ποτέ πόσα χρήματα των φορολογουμένων χάθηκαν για να «αναστηθεί» η Eurobank;

Στο 35,41% μειώθηκε το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Eurobank μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από 95,23% προηγουμένως.

 

Η Eurobank ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών στο ΧΑ στις 9 Μαΐου 2014, το ποσοστό των κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ επί του συνόλου των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου εκδόσεως της τράπεζας κατήλθε από 95,23% σε 35,41%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 5.208.067.358 επί του συνόλου των 14.707.876.542 κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία.

 

Εξάλλου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει εντός των επομένων ημερών στη δημοσίευση των δύο εκθέσεων αποτίμησης της Eurobank βάσει των οποίων προέκυψε η τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Με τον τρόπο αυτό θα τεκμηριωθεί η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι σύμβουλοι και η οποία έχει καταγγελθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ειδικότερα, το ΤΧΣ υποχρεούται από το νόμο να δημοσιεύσει εντός 10 ημερών μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής τη σύνοψη της μεθοδολογίας αποτίμησης των Lazard Frères και Morgan Stanley, ώστε να καταδειχθεί το με ποια κριτήρια οι δύο οίκοι τοποθέτησαν μεσοσταθμικά στα 0,30 ευρώ την εύλογη αξία της τελικής τιμής της αύξησης.

 

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει  ως σκάνδαλο το ότι δεν επετράπη στο Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, αλλά και ότι η αύξηση έγινε σε τιμές μετοχής ( 0,31 ευρώ) πολύ κατώτερες από την τιμή κτήσης του δημοσίου (1,54 ευρώ), κατώτερες ακόμα και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία τους.

 

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank ήταν οι ιδιώτες που συμμετείχαν με 2,86 δισ. ευρώ ( 0,31 ανά μετοχή ), να ελέγξουν το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ το Δημόσιο που κατέβαλε στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου 5,8 δισ. ευρώ ( 1,54 ανά μετοχή ) και κατείχε το 95,23%, να περιοριστεί στο 35,41% του μετοχικού κεφαλαίου, χάνοντας τον έλεγχο της τράπεζας.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο αποτιμητές τοποθέτησαν στα 1,64 δισ. ευρώ την εύλογη αξίας της τράπεζας, αν και βάσει της ενσώματης αξίας (Price to Tangible Book Value – P/TBV) η κεφαλαιοποίηση της Eurobank πριν την αύξηση κεφαλαίου αντιστοιχούσε στα 3,3 δισ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr