Σε απόγνωση οι έμποροι λόγω των δανείων του ΕΤΕΑΝ

Κραυγή απόγνωσης εκφράζουν οι έμποροι που είχαν λάβει δάνεια με την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ Α.Ε ή της προκατόχου ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε και αδυνατούν, λόγω πραγματικής αδυναμίας, να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των δόσεων των δανείων τους προς τις Τράπεζες.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με κοινοποίηση στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία υπογραμμίζει ότι «γίνεται αποδέκτης της αγωνίας εμπόρων που είχαν λάβει δάνεια με την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ Α.Ε ή της προκατόχου ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε και αδυνατούν, λόγω πραγματικής αδυναμίας, να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των δόσεων των δανείων τους προς τις Τράπεζες».


Στην επιστολή σημειώνεται ότι «σε μία περίοδο που οι εμπορικές επιχειρήσεις δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, προσπαθώντας να διασώσουν τις θέσεις εργασίας και να είναι συνεπείς στις αυξημένες φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία, παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα χρονικής επέκτασης της αναδιάρθρωσης των δανείων Α’ και Β’ φάσης κεφαλαίου κίνησης (με ή χωρίς επιδότηση επιτοκίου), πέραν του Μαΐου του 2014, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ 12991/2342/13.11.2012».

 

Η κατάσταση στην αγορά είναι περισσότερο από εκρηκτική πια. Στο κόκκινο βρίσκονται χιλιάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ακόμη κι αν συμφωνούν με τις τράπεζες για ρυθμίσεις και δεν μπορούν να τα βρουν με τον έφορο. Πλέον η μόνη απειλή δεν είναι τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες. Είναι και τα χρέη σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.), μαζί με τα εξοντωτικά πρόστιμα και τις τοκογλυφικές προσαυξήσεις. Ακόμη κι αν οι τράπεζες καταλήξουν σε κάποιο διακανονισμό με τον οφειλέτη, το Δημόσιο απαιτεί «εδώ και τώρα».

 

Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι για τα οικονομικά υπουργοί γνωρίζουν ότι η ύφεση έχει ρημάξει τα πάντα και οι εγγυήσεις, όσες υπάρχουν, δεν έχουν καμία σχέση με την αποτίμηση τους όταν δόθηκαν τα δάνεια. Επομένως, πώς θα ανακάμψει η αγορά; Δεν γνωρίζουν ότι τα 64 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν πρόκειται να εισπραχθούν; Γιατί, λοιπόν, δεν προτείνουν στους εταίρους τις διευκολύνσεις που γίνονται για τα χρέη της χώρας να γίνουν και για τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Οι έμποροι έχουν ανάγκη για «κούρεμα» των δανείων, τουλάχιστον για τα θεόρατα πρόστιμα, και επιμήκυνση με χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες.

 

Μόνο με τέτοιες άμεσες λύσεις ίσως προλάβουν να σώσουν κάποιες επιχειρήσεις που ψυχορραγούν λόγω ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας…

 

Danioliptes.gr