Ως καινούργιο «δώρο» ενόψει των εκλογών παρουσιάζεται η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για αναστολή των δόσεων για δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε 17.8ΟΟ επιχειρήσεις. Μόνο που πρόκειται για παγίδα ενόψει εκλογών και όχι για δώρο…

 

Το πάρτι των προεκλογικών υποσχέσεων, των διευκολύνσεων και των βοηθημάτων συνεχίζεται χωρίς διακοπή όμως, αυτά είναι απλά τα παραμύθια που λένε στους ψηφοφόρους πριν από την κάλπη. Μετά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα για μείωση των φόρων και το «φιλοδώρημα» του κοινωνικού μερίσματος, με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παγώνει τις δόσεις 17.800 επιχειρήσεων που έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Αυτό που κανείς δεν αναφέρει όμως, είναι ότι, οι επιχειρηματίες ή οι άλλοι δανειολήπτες που είναι δικαιούχοι αυτού της ρύθμισης θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τόκους και δεν πρόκειται να ανακουφιστούν ούτε στο ελάχιστο.

 

Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΟ υπόσχεται πάγωμα για ένα χρόνο τις δόσεις σε επιχειρήσεις, που είχαν πάρει δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, ώστε να πληρώνουν μέχρι το τέλος του 2014 μόνο τους τόκους. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια έχουν χορηγηθεί σε 4700 πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες, 8.900 πυρόπληκτους, 2.450 σεισμόπληκτους, αλλά και σε άλλες μικρές και μεγάλες — επιχειρήσεις σε διάφορους νομούς της χώρας.

 

Οι επιτηδευματίες και τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να υπαχθούν στο μέτρο, κάτι που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στις τράπεζες μέχρι τις 31/7/2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

• Παρέχεται η ευχέρεια σε όσες επιχειρήσεις και όσους επαγγελματίες το επιθυμούν να τύχουν αναστολής καταβολής των χρεολυσίων των οφειλόμενων δόσεων της περιόδου από 31/12/2013 έως 31/12/2014, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή του συνόλου των τόκων που θα προκύψουν για το χρονικό διάστημα της αναστολής.


• Τα χρεολύσια των δόσεων, Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αφορά κυρίως γεωργικά και πτηνο-κτηνοφοφικές επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από θεομηνία, σλλσ και από άλλες σισές, όπως τη «νόσο των ποινών των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνουν αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις του δανείου, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, χωρίς επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου.

 

• Οι συμβατικοί τόκοι των δόσεων που αναστέλλονται καταβάλλονται από τους δανειολήπτες κατά το μέρος που τους βαρύνει, ενώ οι επιπλέον τόκοι που θα προκύψουν, λόγω της ως άνω αναστολής, βαρύνουν εξ ολοκλήρου τους δανειολήπτες.


Όλοι οι ανωτέρω τόκοι δεν καλύπτονται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.


• Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υποβληθούν στις τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουλίου.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να δοθεί μια προσωρινή οικονομική ελάφρυνση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και  τους επαγγελματίες που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύησή του, για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, έτσι ώστε, όντας απαλλαγμένοι από την υποχρέωση καταβολής του χρεολυσίου των προαναφερόμενων δόσεων και εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο πλαίσιο σταθεροποίησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, να μπορέσουν, σε βάθος χρόνου, να ανταποκριθούν οι δανειακές τους υποχρεώσεις.

 

«Η ρύθμιση αυτή επιβαρύνει με παράνομο τόκο το δανειολήπτη κι ενισχύει τις τράπεζες»

 

Την παγίδα πίσω από τη δήθεν ρύθμιση που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε μιλώντας στο radio1d.gr συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και πρώην τραπεζικός Γιώργος Διονυσάτος.

 

Όπως εξήγησε, με αυτές τις ρυθμίσεις που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, «παίζεται το παιχνίδι της τράπεζας». «Όταν ο επιχειρηματίας θα σταματήσει να πληρώνει κάποιες δόσεις, θα συνεχίσει να πληρώνει ακόμη και αναδρομικά τους τόκους, που στο 90% των δανειακών συμβάσεων αυτοί είναι παράνομοι. Στις περισσότερες συμβάσεις του ΕΤΕΑΝ – πρώην ΤΕΜΠΜΕ – υπολογίζεται η τοκοφορία με βάση έτος 360 ημερών, δημιουργώντας επιπλέον παράνομο τόκο σε ποσοστό 1,3889% ημερησίως. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες κλέβουν το Δημόσιο», τονίζει ο κ. Διονυσάτος.

 

Αναφέρει το παράδειγμα δανειολήπτη ο οποίος έλαβε δάνειο μέσω του ΕΤΕΑΝ ύψους 50.000 ευρώ για 15 χρόνια και επιβαρύνθηκε εξαιτίας του παράνομου τύπου υπολογισμού του τόκου με 10.486,75 ευρώ! Όπως λέει ο Γιάννης Στουρνάρας, ως πρώην διευθυντής τράπεζας όφειλε να γνωρίζει και να έχει λάβει μέριμνα ώστε να μη συνεχίζεται αυτή η ληστεία σε βάρος των δανειοληπτών.

 

Καλεί τους επιχειρηματίες αλλά τους δανειολήπτες να διεκδικήσουν δια της δικαστικής οδού τους τόκους που παρανόμως επέβαλλαν οι τράπεζες στις δανειακές τους συμβάσεις. Επίσης, τονίζει ότι υποβάλλοντας αίτηση για υπαγωγή στις νέες αυτές ρυθμίσεις το δάνειο θα αυξηθεί και δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος για τον οφειλέτη, ο οποίος θα πληρώσει ακόμη περισσότερο τόκο από αυτόν που τον αναλογεί.

 

Ακούστε την εκπομπή εδώ 

 

Danioliptes.gr 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.