Αυτογκόλ Στουρνάρα από γκάφα θεοχάρη!

Το πρωί επιβεβαίωσε και το βράδυ ακύρωσε την εγκύκλιο για τη φορολόγηση ξένων επενδυτών.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και, δεξιά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας Απερίγραπτες στιγμές συνεχίζει να επιφυλάσσει το οικονομικό επιτελείο, βάζοντας αυτογκόλ που «δεν μπαίνουν».

0 υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αφού το πρωί της περασμένης Πέμπτης επιβεβαίωσε πρώτα μια ανεφάρμοστη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για τη φορολόγηση των ξένων επενδυτών που έκαναν συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων την περίοδο 2012-2013,το βράδυ της ίδιας ημέρας ακύρωσε ολόκληρη την εγκύκλιο.

Η εγκύκλιος δημιούργησε σύγχυση στους ξένους επενδυτές γιατί κυκλοφόρησε ως πληροφορία η αναδρομική φορολόγηση των κερδών επί ομολόγων για τα έτη 2012 και 2013 (για το 2014 δεν ισχύει).

 

Έτσι, με αφορμή και αυτό, αλλά και τη γενικότερη αστάθεια που δημιουργούν οι εκλογές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν στα ύφη, σε ποσοστό 6,88% από 6,4% που ήταν στην αρχή της περασμένης εβδομάδας (τα ποσοστά αφορούν τις αποδόσεις των ομολόγων 10ετούς διάρκειας).

Δυστυχώς αυτή ήταν η κατάσταση που βίωσαν οι ξένοι επενδυτές. Το δυστύχημα είναι ότι τέτοιες και χειρότερες καταστάσεις βιώνουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι με τις συνεχείς γκάφες του οικονομικού επιτελείου, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης θεοχάρης.

Η εγκύκλιος που καταργήθηκε για τα ομόλογα ήταν ανεφάρμοστη ούτως ή άλλως. Προέβλεπε οι ξένοι επενδυτές που έβγαζαν κέρδη από συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων τα έτη 2012 και 2013 να τα δηλώσουν εντός 20 ημερών από την ημέρα έκδοσης της εγκυκλίου στην ελληνική Εφορία για να πληρώσουν φόρο ή να απαλλαγούν από αυτόν (εάν και εφόσον οι χώρες από τις οποίες προέρχονται έχουν με την Ελλάδα συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας).

Ανεφάρμοστη.

Η «δήλωση» τέτοιων συναλλαγών είναι, εάν όχι δύσκολη, απίθανη. Διότι το ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει ούτε θα μάθει ποιος έκανε συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων. Η αγορά ομολόγων είναι over the counter, δηλαδή οι συναλλαγές δεν καταγράφονται σε κάποιο επίσημο ηλεκτρονικό σύστημα. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο, εάν όχι απίθανο, ο συναλλασσόμενος να μάθει ποτέ ότι ο Χάρης θεοχάρης εξέδωσε μια τέτοια εγκύκλιο, στην οποία οφείλει να ανταποκριθεί.

Όμως η γκάφα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ήταν πολλαπλή.

Πρώτον, γιατί άφησε να κυκλοφορεί μια ανεφάρμοστη εγκύκλιος.

Δεύτερον, γιατί επιβεβαίωσε την ισχύ της.

Τρίτον και χειρότερο, γιατί διέψευσε τον εαυτό του και μαζί το ελληνικό Δημόσιο, κλονίζοντας αυτό που η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει: εμπιστοσύνη.

Ο υπουργός Οικονομικών έπεσε στην παγίδα που έστησε άθελά του ο άσχετος περί τα φορολογικά και επενδυτικά Χάρης θεοχάρης. Η γνώση αυτών των ανθρώπων για σοβαρά θέματα που άπτονται μιας σοβαρής οικονομικής πολιτικής είναι άγνωστη λέξη, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Η νέα γκάφα του οικονομικού επιτελείου πλήγωσε αυτήν τη φορά τον κ.
Στουρνάρα, ο οποίος έχει και βλέψεις για διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δυστυχώς, λένε στην αγορά, δεν ξέρει πώς λειτουργεί η αγορά ομολόγων και θέλει να κάνει και τον διοικητή της ΤτΕ που εποπτεύει την αγορά ομολόγων; Και απειλές για τα λάθη στο μέρισμα ΠΟΙΝΙΚΕΣ συνέπειες αναμένεται να έχει όποιος υποβάλλει αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα που θα εμπεριέχει τυχόν λάθη.

 

Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη θεοχάρη, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο facebook σχολίασε το γεγονός ότι βρέθηκαν περίπου 60.000 αιτούντες για κοινωνικό μέρισμα οι οποίοι, είτε ηθελημένα είτε όχι, έχουν συμπληρώσει λάθος στοιχεία στις αιτήσεις.

Ο κ. θεοχάρης τονίζει ότι ψευδής αίτηση θεωρείται το λάθος ρολόι ή η λάθος διεύθυνση, οι λιγότεροι ή οι περισσότεροι κάτοικοι από τους πραγματικούς. Ο γ.γ. προτρέπει όσους έχουν κάνει λάθη να διαγράψουν την αίτηση και να συμπληρώσουν τη σωστή. Όπως διαπιστώνει ο γ.γ., αρκετοί πολίτες ήδη έχουν σπεύσει να διαγράψουν τις αιτήσεις αυτές. Ειδική στο θέμα των συγκατοίκων, η ΓΓΔΕ έχει διαπιστώσει ότι αρκετοί πολίτες επέλεξαν να «σπάσουν» τους συγκατοίκους σε δύο ή περισσότερες αιτήσεις.

Όπως σημειώνει ο κ. θεοχάρης, τις ερχόμενες ημέρες η ΓΓΔΕ θα στείλει πιο εξειδικευμένα μηνύματα για να ελεγχθούν οι αιτήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνουν και αυτόματες διασταυρώσεις για να φανεί ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι κοινωνικό μέρισμα.

 

Έξω φρενών το Μαξίμου με τον ανεκδιήγητο γεν. γραμματέα Εσόδων ΕΞΑΛΛΟ είναι το Μαξίμου με τον γ.γ. Εσόδων Χάρη θεοχάρη, που τον κατηγορεί ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα εδώ και καιρό! Κυβερνητικές πηγές τού χρέωναν την αδιανόητη εγκύκλιο που αφορούσε ξένους επενδυτές στο Χρηματιστήριο, οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν φόρο υπεραξίας για τη μεταβίβαση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που ανακλήθηκε άρον άρον από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Σύμφωνα με την «έμπνευση» του κ. θεοχάρη, η οποία εξόργισε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι αλλοδαποί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων καλούνταν να πληρώσουν φόρο ως 33% για τα κέρδη που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο 2012-2013. Η εγκύκλιος του κ. θεοχάρη προκάλεσε αναστάτωση στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια δανεισμού για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 54 μονάδες βάσης και ανέβηκαν στο 6,85% μέσα σε λίγες ώρες!

 

Το δεύτερο που χρεώνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι η δήλωση του κ. θεοχάρη ότι οι πολίτες που κάνουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα μπορεί να καταστούν ποινικά υπόλογοι!

 

Τα δύο περιστατικά ξεχείλισαν την οργή για το πρόσωπο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Άνθρωποι που είναι κοντά στον πρωθυπουργό λένε ότι «για τον Αντώνη Σαμαρά οι μέρες του κ. θεοχάρη στην κυβέρνηση είναι μετρημένες».

 

dimokratianews