Τι «παίζει» με τα κριτήρια έκδοσης δανείων;

Εμπλοκή και αυτήν την φορά από την ΕΚΤ αντιμετωπίζουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να δίνουν σήμερα τα λίγα δάνεια που χορηγούν σε ιδιώτες.

 

Στη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεν «αναγνωρίζουν» τα άτυπα κριτήρια με τα οποία τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να δίνουν σήμερα τα λίγα δάνεια που χορηγούν σε ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα), υποστηρίζοντας ότι ως «μέτρο» θα πρέπει να λαμβάνεται ότι δηλώνεται και όχι ότι… υπονοείται.

 

Όπως αναφέρει το voria.gr, πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος της χώρας γιατί αν ισχύσει κάτι τέτοιο στην πράξη, τότε ακόμα και αυτά τα λίγα χορηγούμενα δάνεια θα εκμηδενιστούν, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, θα έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να δεχθούν ακόμα μεγαλύτερη κριτική για άρνηση στήριξης της αγοράς.

 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που ξεκινά από την εξής εφαρμοζόμενη πολιτική: Σήμερα, η συνήθης πρακτική προβλέπει ότι αν ένας γιατρός ή δικηγόρος ή κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας εν γένει, παρουσιασθεί σε ένα τραπεζικό κατάστημα και καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση δανείου (στεγαστικού ή καταναλωτικού), ο αρμόδιος υπάλληλος, στον οποίο θα φτάσει ο σχετικός φάκελος, δεν θα εστιάσει την προσοχή του στο δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα, όπως είναι το αναμενόμενο, αλλά σε μια σειρά από επιμέρους στοιχεία, τα οποία, ωστόσο, έχουν πολύ μεγάλη «αξία».

 

Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός γιατρού, ο χώρος όπου βρίσκεται το ιδιωτικό του ιατρείο, ο χρόνος λειτουργίας του, καθώς και μια σειρά από άλλα, αναλόγου ύφους και περιεχομένου, στοιχεία, είναι πολύ περισσότερο ενδιαφέροντα για τους «μυημένους» απ’ ό,τι τα προφανή. Κι αυτό γιατί για τους γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας, από εκεί συνάγεται καλύτερα και ευκολότερα η πραγματική οικονομική κατάσταση του αιτούντος.

 

Αν για παράδειγμα, ο γιατρός έχει το ιατρείο του στο Κολωνάκι ή στη Μητροπόλεως, από το 1985, τότε οι πολλές «λεπτομέρειες», για την πραγματική οικονομική του κατάσταση, περισσεύουν. Και κάπως έτσι, ακόμα και αν το δηλωθέν εισόδημα του δεν είναι το προσδοκώμενο, το αίτημα για δάνειο, έχει πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτό.

Ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, η μεθοδολογία αυτή σταματάει με ότι και αν αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία.

 

Danioliptes.gr