Πού πήγε το πλεόνασμα και «οι θυσίες που πιάνουν τόπο»;

Με την επομένη των εκλογών εξανεμίστηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις και ρεκλάμες περί  πλεονάσματος, ανάπτυξης και θυσιών που αποδίδουν.

 

Το οικονομικό επιτελείο «ιδρώνει» για το ενδεχόμενο προβλήματος στη ρευστότητα και μάλιστα εντός του επόμενου μήνα.

 

Ήδη, όπως γράφει το voria.gr, σενάρια διασφάλισης ρευστότητας, μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον παραστεί ανάγκη, εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο. Μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, μετά τις χθεσινές τριπλές κάλπες, ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λύσουν πρακτικά ζητήματα, τα οποία δεν αποκλείεται να ανακύψουν ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο μιας νέας εξόδου της Ελλάδας στις ελεύθερες αγορές, μέσω της έκδοσης ενός νέου ομολόγου, είναι μια εναλλακτική λύση, η οποία, ωστόσο, δεν δείχνει, αυτή τη στιγμή, να είναι η πιθανότερη. Αντιθέτως, στο υπουργείο δείχνουν να προσανατολίζονται περισσότερο στην “πεπατημένη”. Δηλαδή, στην έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, που μπορεί, μέσα σε ένα μήνα, να διασφαλίσει ρευστότητα της τάξης των περίπου 2,5 δισ ευρώ. Αυτό δηλαδή που δεν μας λένε για να μην χαλάσουν το μύθο του successstoryπου έχει υφάνει με τόσο κόπο ο Αντώνης Σαμαράς, είναι ότι ένα νέο δάνειο είναι προ των πυλών. Αυτά τα 2,5 δις ευρώ θα έρθουν να προστεθούν στα συνολικά 320 δις. ευρώ του δημοσίου χρέους, που όπως μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς δεν πρόκειται ποτέ να μειωθεί με αυτήν την νοοτροπία της μηδενικής ανάπτυξης και των «δανεικών».

 

Μάλιστα, για να αποφύγουν τον πανικό και να μην επηρεάσουν τα μπάνια του λαού, διαρρέουν ότι το αποθεματικό που υπάρχει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι ικανό να διασφαλίσει έναν ήσυχο Ιούνιο. Αν χρειασθεί, όμως, η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και τον Ιούλιο, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Με τα δανεικά των διεθνών αγορών θα κάνουμε «ήσυχο» καλοκαίρι.

 

Από τα συμφραζόμενα, πάντως, αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται κανείς, μιλώντας με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι η κατάσταση σε επίπεδο αποθεματικών, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, πάλι…

 

Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά τα όσα δήλωνε ο πρωθυπουργός για κυβέρνηση – “εγγυητή για τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας. Για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια”, “διορθώνοντας τις αδικίες που έγιναν”. Η κυβέρνηση άντεξε, πήρε το μήνυμα και το “δημοψήφισμα” του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε: Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός με τη δήλωση του που επέλεξε να κάνει από το Μέγαρο Μαξίμου, σηματοδοτώντας έτσι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο της.

 

Και το έργο της όπως βλέπει κανείς οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο δανείων, αναιμικής ανάπτυξης και γιγάντωσης του δημόσιου χρέους.

 

Danioliptes.gr