Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά του τραπεζικού λόμπι.
Τα καλά νέα είναι ότι n διεθνής κοινότητα κατάφερε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη εποπτεία των τραπεζών από την Επιτροπή της Βασιλείας. Τα κακά νέα είναι ότι η πρόοδος παραμένει υπερβολικά αργή και η γραμμή τερματισμού συνεχίζει να είναι πολύ μακριά». Με τη φράση αυτή περιέγραψε η Κριστίν Λαγκάρντ την πρόοδο που έχει γίνει παγκοσμίως, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιφάσεις του καπιταλισμού, που προκάλεσαν την παγκόσμια κρίση.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν βασική ομιλήτρια σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο με θέμα «Inclusive Capitalism», τη δυνατότητα δηλαδή του καπιταλισμού να λειτουργήσει προς όφελος όλης της κοινωνίας.
Πρόσφατα είναι τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε η οργάνωση Oxfam, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων παγκοσμίως: Οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι παγκοσμίως κατέχουν πλούτο ίσο με εκείνο του φτωχότερου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκίνησε την ομιλία της ρωτώντας αν ο τίτλος του συνεδρίου είναι απλά μια οξύμωρη διατύπωση ή αν πρόκειται για αναφορά στην πρόβλεψη του Μαρξ ότι ο καπιταλισμός γεννά τους σπόρους της καταστροφής του.
Στη συνέχεια επέλεξε να εστιάσει στον ρόλο των τραπεζών, για τις οποίες υποστήριξε ότι έχει βελτιωθεί το εποπτικό πλαίσιο, αν και παραδέχτηκε ότι «ένα μεγάλο κενό είναι ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα με τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν».
Για το κενό αυτό η κ. Λαγκάρντ χρέωσε τις ευθύνες στο τραπεζικό λόμπι, που έκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει την υιοθέτηση επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου. Δεν απέφυγε, δε, να αναφερθεί στη σωρεία σκανδάλων που καθημερινά αποκαλύπτονται: «Ορισμένες από τις πιο εξέχουσες εταιρείες του κλάδου βυθίστηκαν στη δίνη των σκανδάλων που παραβίασαν τους πιο βασικούς κανόνες ηθικής», είπε, και συμπλήρωσε: «Αν και υπάρχουν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά, δεν είναι ούτε τόσο ευρείες, ούτε τόσο βαθιές όσο απαιτείται. Ο κλάδος εξακολουθεί να επιβραβεύει το βραχυπρόθεσμο κέρδος εναντίον της μακροπρόθεσμης σύνεσης, τα σημερινά μπόνους εναντίον των μελλοντικών σχέσεων» . Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της, επιχειρώντας να συνοψίσει η επικεφαλής του ΔΝΤ έγραψε στο twitter ότι «χρειαζόμαστε επενδυτές και χρηματοοικονομικούς ηγέτες που θα θεωρούν σημαντικότερες τις αξίες από τις αποτιμήσεις, και τον πολιτισμό από το κεφάλαιο».
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.