Την ελπίδα πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής θα μπορούσε να βοηθήσει τελικά την ελληνική οικονομία εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, καθώς πιθανολογείται πως θα επιταχύνει προϋπάρχουσες κινήσεις χαλάρωσης τόσο από την πλευρά του ευρωπαϊκού βορρά, όσο και από την ΕΚΤ.

 

Σύμφωνα με το euro2day.gr, o Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. σημείωσε άνοδο, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανεβάσει (όπως αναμενόταν) τους πολιτικούς τόνους το τελευταίο διήμερο. Κάποιοι άλλοι έσπευσαν να περιορίσουν τα οφέλη του εκλογικού αποτελέσματος στο διαπραγματευτικό όπλο που θα αποκτήσει η ελληνική κυβέρνηση (μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ) να πιέσει τους Ευρωπαίους για καλύτερη διευθέτηση του δημόσιου χρέους το προσεχές φθινόπωρο.

 

Ενέργεια, φόροι, ρευστότητα, ισοτιμία του ευρώ

 

«Παρατηρείται μια ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς ο πλούτος έφυγε από τη Δύση και πήγε στην Ανατολή, όπως επίσης διαφαίνεται και μια τάση ομογενοποίησης στο κόστος του χρήματος». Η δήλωση αυτή είναι στο euro2day.gr, του υψηλόβαθμου στελέχους της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Κων/νου Κεφάλα και αποτέλεσε μέρος της απάντησης σε ερώτηση μετόχου μειοψηφίας στις χθεσινές γενικές συνελεύσεις των θυγατρικών του ομίλου.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως λόγω του αθέμιτου διεθνούς ανταγωνισμού από τις χώρες που δεν υπόκεινται στο πλαίσιο κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στις κυβερνήσεις να ελαφρύνουν το ενεργειακό κόστος των μεγάλων ενεργοβόρων εταιρειών (υπάρχει σχετικό ελληνικό αίτημα να διαθέσει 150 εκατ. ευρώ προς αυτήν την κατεύθυνση).

Γενικότερα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής, παρατηρείται έξαρση των προτροπών για αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο η ανάπτυξη να έρθει γρηγορότερα και να αφορά το σύνολο των χωρών-μελών της Ένωσης.

Ενδεικτικές για παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

• «Εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικό χρέος των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων. Έχουμε ανάγκη από ισχυρότερη ανάπτυξη και πρέπει να πάρουμε μέτρα για να το πετύχουμε αυτό».

• «Οι εκλογές ενίσχυσαν την εκτίμησή μου ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η υψηλή φορολογία στην εργασία αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να συντονιστούν σε επίπεδο Ευρώπης φορολογικές περικοπές».

 

Επίσης, πολιτικοί και επιχειρηματίες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της οικονομίας και την τόνωση της ρευστότητας.

 

Ο πρόεδρος των Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (και πρόεδρος της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος) Ευριπίδης Δοντάς σημείωσε πως πέρα τις εγχώριες δυσκολίες πρόβλημα υπάρχει και από την ύφεση στις ευρωπαϊκές αγορές σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει περισσότερο εξωστρεφής, ενώ παράλληλα τόνισε πως θα ευνοούσε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μια σημαντική υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

 

«Ας μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ και να δείτε πόσο μεγάλες εξαγωγές μπορούμε να κάνουμε στις ΗΠΑ και αλλού» δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριου μεταλλουργικού ομίλου. Γενικότερα, η αγορά θέλει μια αλλαγή στάσης της ΕΚΤ και μια πολιτική που θα οδηγήσει σε χαλαρότερο ευρώ.

 

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει την τακτική όχι μόνο της FED, αλλά θα έλεγα και τόσων άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας» δήλωσε στο Euro2day.gr το μέλος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Λιάκος (με τη θέση αυτή θα συμφωνούσε και η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών ανεξαρτήτως κομμάτων και οικονομικών παραγόντων), συμπληρώνοντας:

 

«Σήμερα τα δημόσια χρέη αυξάνονται σε συνδυασμό με διψήφια ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πολύ μεγάλο επίσης είναι και το πρόβλημα της ελλιπούς ρευστότητας, και μάλιστα στην Ελλάδα τα επιτόκια είναι υψηλότερα ακόμη και σε σύγκριση με τις χώρες του Νότου. Αυτό σημαίνει μειωμένη ανταγωνιστικότητα, στην οποία εμείς απαντούμε με μειώσεις μισθών. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αν κάποιος συνεκτιμήσει και τον αποπληθωρισμό. Δηλαδή το καθαρό επιτόκιο στην Ελλάδα γίνεται ακόμη πιο υψηλό, ο αποπληθωρισμός οδηγεί σε αναβολή των επενδύσεων και σε ύφεση, με αποτέλεσμα ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ να αυξάνεται και πάλι. Άρα λοιπόν ζητούμε από την Ευρώπη αλλαγή διαχείρισης του δημόσιου χρέους και πολιτικές τόνωσης της ζήτησης».

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.