Προειδοποιεί για φούσκες η ΕΚΤ

Τον κώδωνα του κινδύνου νια νέες φούσκες στις χρηματοοικονομικές αγορές κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλώντας τους επενδυτές να περιορίσουν την αυξημένη «όρεξη» τους για ρίσκο και υψηλές αποδόσεις.

 

Στην εξαμηνιαία έκθεση της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που επικαλείται η Ναυτεμπορική, επισημαίνει ότι η γενική ευφορία που επικρατεί στις αγορές, και η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο ριψοκίνδυνες πρακτικές του παρελθόντος, θα μπορούσε να ανατραπεί αιφνιδίως, οδηγώντας σε απότομη πτώση τις τιμές μετοχών, ομολόγων, ακινήτων και άλλων στοιχείων ενεργητικού.

 

«Καθώς η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων εντείνεται, αυξάνονται και οι ανησυχίες για όξυνση των ανισορροπιών και για το ενδεχόμενο μιας απότομης, ανεξέλεγκτης ανατροπής των πρόσφατων επενδυτικών ροών» αναφέρεται χαρακτηριστικά η έκθεση, στην πλέον ξεκάθαρη έως σήμερα προειδοποίηση προς τους επενδυτές.

 

Ειδική αναφορά γίνεται στην επενδυτική ζήτηση για ομόλογα οικονομιών της Ευρωζώνης, η οποία, όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να αποδειχθεί «ευμετάβλητη», δεχόμενη πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ουκρανική κρίση και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Η ΕΚΤ, σπεύδει να προειδοποιήσει ότι το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ συνολικά στη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μη διαχειρίσιμο», εάν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακολουθήσουν και πάλι την ανιούσα. Επισημαίνει δε ότι οι σημερινές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι σε επίπεδα «που είχαμε να δούμε πριν από το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2010» και διαμηνύει ότι «η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες της κρίσης δεν θα αναδυθούν εκ νέου».

 

Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες έχουν εκφράσει σε ιδιωτικές συζητήσεις φόβους για μια απότομη αλλαγή της διάθεσης των επενδυτών, η οποία θα πυροδοτούσε αναταράξεις. Η έκθεση της ΕΚΤ, ωστόσο, είναι η πρώτη δημόσια και τόσο ξεκάθαρη προειδοποίηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

 

Danioliptes.gr