Αύξηση της ρευστότητας αλλά της τάξης των 150 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ειδικότερα, σε διάστημα ενός μηνός (στο τέλος Απριλίου σε σχέση με το τέλος Μαρτίου) οι εγκρίσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν σε 1,65 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκταμιεύσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής των συγκεκριμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων (πρόκειται για προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κοινοτικών πρωτοβουλιών όπως το Jeremie) μέχρι τον Ιούνιο του 2013 είχαν εκταμιευθεί μόλις 100-150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι εκταμιεύσεις σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν σε διάστημα ενός έτους.
Η εξέλιξη αυτή, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης, δείχνει ότι «κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται στην τραπεζική αγορά, περισσότερο σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου».
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι:
– Ως το τέλος Ιουνίου τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα έχουν φθάσει στα 900 εκατ. ευρώ από 1,44 δισ. που είναι διαθέσιμα.
Από τα δύο προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω της ΕΤΕπ το ένα (με εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 440 εκατ. ευρώ) έχει εξαντληθεί και από το δεύτερο (με εγγύηση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου τα μισά.
– Εντός του Ιουνίου θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για το πρώτο ταμείο, που δημιουργήθηκε με συμμετοχή του Δημοσίου και της γερμανικής KfW, για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.
Από την πλευρά της Ένωσης Τραπεζών ο πρόεδρος Γ.Ζανιάς χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι παγιώνεται ανοδική τάση της χρηματοδότησης της οικονομίας. «Αν προστίθενται 150- 200 εκατ. κάθε μήνα, είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγές της ΕΕΤ ανέφεραν ακόμη ότι τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά δανείων κινούνται ανοδικά, δεδομένου ότι οι τράπεζες τον προηγούμενο μήνα αύξησαν τα κεφάλαιά τους κατά 8,3 δισ. ευρώ.
Εξηγώντας δε το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση συνολικά είναι αρνητική, οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως το τελευταίο διάστημα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις εξέδωσαν ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διοχετεύθηκε για την αποπληρωμή υφιστάμενων υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Έτσι, το συνολικό «στοκ» των επιχειρηματικών δανείων εμφανίζεται να μειώνεται. Αρνητική πιστωτική επέκταση καταγράφεται εξάλλου συνολικά στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο ρυθμός ανάπτυξης είναι θετικός.
Για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οι ίδιες τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013, αφού ληφθεί υπόψη η εποχιακή εξομάλυνση, ήταν μόλις -0,1%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται θετικό.
Τέλος, στη συνάντηση συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου και ΕΕΤ να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα ημερίδα για τα θέματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οποία θα κληθούν οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις του χώρου.
Η ανάπτυξη αργεί πολύ ακόμη, τη στιγμή τα πολυδιαφημιζόμενα εργαλεία της δίνονται με το σταγονόμετρο…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.