Οι τράπεζες πήραν, αλλά δεν δίνουν

 Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ολοκληρώθηκαν «επιτυχόν», σύμφωνα με τις διοικήσεις τους και την κυβέρνηση, ωστόσο το χρώμα του χρήματος θα αργήσουν να το δουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Eλλάδος, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο -3,7% από -4,1% τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 674 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής ύψους 1.623 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013. Πιο αναλυτικά, αρνητική κατά 182 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Απρίλιο του 2014 (Απρίλιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 431 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιας ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,2%, από -3,4% τον προηγούμενο μήνα. Παρόμοια είναι και η εικόνα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,8% (αρνητική 487 εκατ. ευρώ) από -5,3% τον Μάρτιο του 2014.


Σε ό,τι άφορα τη χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων, η καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 5 εκατ. ευρώ (Απρίλιας 2013: αρνητική καθαρή ροή 65 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιας ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,8%, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα.


Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αυξημένη είναι η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης. Στο τέλος Απριλίου οι εγκρίσεις δανείων διαμορφώθηκαν σε 1,65 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το τέλος Μαρτίου, ενώ οι εκταμιεύσεις ξεπερνούν το 1 δισ.ευρώ.

 

Danioliptes.gr