Η μεγάλη ληστεία συνεχίζεται θα μας παίρνουν 1 δισ. ευρώ το μήνα, με φοροδάνεια!
Ούτε φίδι στον κόρφο του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης του και του υπουργού των Οικονομικών. Από τη μία να δηλώνουν ότι έλαβαν το μήνυμα της κάλπης που σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα -και σίγουρα ταχύτερα από ότι υπολόγιζαν- σε μέτρα ελάφρυνσης των ασθενέστερων (βλέπε για παράδειγμα μείωση των υπέρογκων φορολογικών βαρών) και από την άλλη να πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που οι ίδιοι έχουν αναλάβει απέναντι στους δανειστές και στην τρόικα.
Τι σημαίνει τήρηση δεσμεύσεων;
Εκτέλεση του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς -ενός εξαιρετικά σκληρού προϋπολογισμού ο οποίος προβλέπει γενναία αύξηση των φορολογικών βαρών κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ ενώ όλα δείχνουν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει και χάραξη μιας πολιτικής για τα επόμενα χρόνια η οποία θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τώρα πώς ο υπουργός Οικονομικών (σκοπίμως δεν αναφέρουμε όνομα καθώς όλα είναι ανοικτά) θα χωρέσει σε μια μασχάλη πρωτογενή πλεονάσματα δισεκατομμυρίων και μειώσεις φορολογικών συντελεστών που θα ικανοποιούν εδώ και τώρα τους ασθενέστερους, είναι πραγματικά κάτι που θα περιμένουμε όλοι να διαπιστώσουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Προεκλογικά τερτίπια
Χωρίς να το παραδέχεται ανοιχτά η κυβέρνηση «έπαιξε» προεκλογικά με τις υποχρεώσεις εκατομμυρίων φορολογουμένων αλλά και τις όποιες παροχές.
Όλα τα καλά ήρθαν μπροστά προς άγρα ψήφων: 1. Το κοινωνικό μέρισμα έχει ήδη καταβληθεί περίπου στο ένα τρίτο των δικαιούχων.
2. Οι γονείς πήραν προκαταβολή του επιδόματος τέκνων και πολλοί από αυτούς ενδέχεται να χρειαστεί να γυρίσουν πίσω χρήματα.
3. Οι ένστολοι εισέπραξαν το 500άρικο
Αντιθέτως, όλα τα «κακά» αφέθηκαν για μετά. Προφανώς, πίστευαν στο Μαξίμου ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα ήταν τέτοιο που θα τους έδινε το περιθώριο να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την ίδια οικονομική πολιτική. Να όμως που το «τέχνασμα» γυρίζει μπούμερανγκ και τώρα π κυβέρνηση καλείται υπό την ασφυκτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές «εδώ και τώρα» να προχωρήσει: 1. Στην επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων για τον οποίο οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ.
2. Στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ήδη ο μέσος φόρος ανά χρεωστική δήλωση υπερβαίνει το 1000άρικο ενώ μέρα με την ημέρα ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.
3. Στην αλλαγή του τρόπου παρακράτησης φόρου στους συνταξιούχους ώστε αυτοί να προπληρώνουν το σύνολο του φόρου που τους αναλογεί μέσα από τη σύνταξή τους.
Τι απαιτούν οι δανειστές
Προσεύχονται για ένα θαύμα. Μήπως θα μπορέσουν να υποσχεθούν μείωση φόρων για το 2015; Εκεί θα τους περιμένει στη γωνία η τρόικα η οποία ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους ούτε να ακούσει δεν θα θέλει για οποιαδήποτε παρέμβαση που θα θέτει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων (πόσο μάλλον να ακούσει για αυτό που είπε ο πρωθυπουργός περί μείωσης του ΦΠΑ στο 12% κάτι που υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες μοιάζει με ανέκδοτο).
Μόνο και μόνο τα νούμερα προκαλούν δέος: 6,7 δισ. ευρώ το 2014, 7,2 δισ. ευρώ το 2015, 8,8 δισ. ευρώ το 2016, 10,8 δισ. ευρώ το 2017 και 12,6 δισ. ευρώ το 2018 (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης όλα αυτά).
Τι ψάχνει η κυβέρνηση; Ένα οικονομικό θαύμα! Να μειώσει από τη μια τους φορολογικούς συντελεστές και ταυτόχρονα να εμφανίσει πλεονάσματα μαμούθ χωρίς να είναι καν εξασφαλισμένο ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, θαύματα όμως δεν γίνονται και κάποιοι θα μείνουν δυσαρεστημένοι. Ή οι ψηφοφόροι ή οι εκπρόσωποι των δανειστών”
Οι λυπητερές
Μόνο αυτές τις τρεις υποχρεώσεις να λάβουμε υπόψη, προκύπτει ότι πρέπει να καταβληθούν φόροι άνω των έξι δισ. ευρώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 είτε απευθείας μέσω των εκκαθαριστικών είτε μέσα από την αύξηση της παρακράτησης φόρου. Δηλαδή, κάθε μήνα που θα περνάει, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν και ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην εφορία.
Και να ήταν μόνον αυτό…
Ο γενικός γραμματέας εσόδων, έχει τη δική του ατζέντα η οποία επίσης απορρέει από τη συμφωνία με τους δανειστές. Πρέπει να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, να πιέσει για την ασφάλιση των ανασφάλιστων οχημάτων να κατασχέσει χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς και να υποβάλλει τους φορολογούμενους σε μια διαδικασία εκπλήρωσης πλήθους φορολογικών υποχρεώσεων (Ε9, συγκεντρωτικές καταστάσεις, δηλώσεις τραπεζικών λογαριασμών κλπ).
Και σαν μην έφταναν αυτά, θα ζητά και από τους «μικροαπατεώνες» πίσω τα κατοστάρικα του επιδόματος θέρμανσης, του επιδόματος τέκνων ή του κοινωνικού μερίσματος. Πρόκειται για τη γνωστή «μάχη» για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων.
ΘάνοςΤσίρος από FINANCE MARKETS VOICE
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.