Τραπεζίτες επιστρέφουν τους παχυλούς μισθούς τους στους καταθέτες. Όχι στην Ελλάδα, στην Ισπανία

Την πρώτη ποινική καταδίκη τραπεζιτών στην Ισπανία για οικονομικές ατασθαλίες και «αντικοινωνική συμπεριφορά» αποφάσισε χθες δικαστήριο της Μαδρίτης.

 

Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας «Κάιχα Πεναδές», Ρικάρνι Παγές Φοντ και τρεις συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 1 -2 χρόνων (5 χρόνια συνολικά και για τους τέσσερις).

 

Το δικαστήριο έκρινε ως «μεγαλύτερη» τιμωρία να απαρνηθούν τις παχυλές συντάξεις που απένειμαν στους εαυτούς τους, συνολικού ύψους 28,6 εκατ. ευρώ και να τις αποδώσουν στην τράπεζα, δηλαδή στους καταθέτες. Κι έτσι γλίτωσαν τη φυλακή!

 

Για τον τρόπο δράσης τους, οι τέσσερις Ισπανοί τραπεζίτες κρίθηκαν ένοχοι απιστίας, με τρόπο «κακόβουλο και παραπλανητικό για την κοινωνία».

 

Σημειώνεται πως η «Κάιχα Πεναδές» ανήκε στον όμιλο ΒΜΝ, που έλαβε βοήθεια 915 εκατ. ευρώ από το ισπανικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FROB) προτού συγχωνευθεί με την «Μπάνκο Σαμπαδέλ» το 2013. Συνολικά οι ισπανικές τράπεζες στηρίχθηκαν με 40 δισ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.


Η καμπάνα στους τραπεζίτες συσχετίστηκε από πολλούς με την εντυπωσιακή άνοδο του συνόλου της ισπανικής Αριστεράς στο 23% στις ευρωκλογές, με παράλληλη πτώση του δικομματισμού από το 81% στο 49%.

 

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός, Φελίπε Γκονζάλες, προειδοποίησε πως θα ήταν «καταστροφή» η Ισπανία να στραφεί σε «μπολιβαριανές πρακτικές και εναλλακτικές ουτοπίες», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το αναπάντεχο 8% του κόμματος Podemos, των Αγανακτισμένων. Στο μεταξύ στη Βαρκελώνη επικρατεί εδώ και μέρες αναβρασμός για την εκκένωση από την αστυνομία του «αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού» Καν Βιές, που λειτουργούσε από το 1996. Σημειώθηκαν επεισόδια με δακρυγόνα, φωτιές και μολότοφ και η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 25 άτομα.

 

Danioliptes.gr