Κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα

Σήμερα αναμένεται, τελικά, η κρίσιμη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφορικά με τη ρευστότητα του συστήματος και την παράπλευρη στήριξη της αγοράς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, που είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση του βασικού επιτοκίου σε νέα ιστορικά χαμηλά, δηλαδή σε 0,15% ή ακόμα και σε 0,10%, από 0,25% που είναι σήμερα, καθώς και άλλα μη συμβατικά μέτρα ενίσχυσης της ρευσότητας. Τέτοια, πιθανώς, θα είναι ένα ειδικό πακέτο χαμηλότοκων δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η επιβολή αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες που θα διατηρούν κεφάλαια στην ΕΚΤ(για να λειτουργεί ως κίνητρο χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας αντί της μεταφοράς των κεφαλαίων τους στην ασφάλεια της ΕΚΤ).

 

Η απόφαση θεωρείται και είναι «ιστορική», υπό την έννοια ότι θα δώσει το σήμα για τη στροφή στην ανάπτυξη και επισήμως. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ θα «μεταφράζεται» αρχικά σε μερικά δισ. ευρώ, ωστόσο, στην παρούσα φάση, δεν έχει και τόση σημασία το ύψος των χρημάτων όσο η απόφαση αυτή καθ’ αυτή. Ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι λαμβάνεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία: Η Γερμανία δεν συμφωνεί για λόγους αρχής με την απόφαση, ωστόσο, αντιλαμβάνεται, μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συνολικά στην ΕΕ, ότι δεν μπορεί για πολύ ακόμα να αντιστέκεται στο βασικό αίτημα που εκφράζεται πλέον σχεδόν από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Και κυρίως από αυτούς του Νότου, οι οποίοι πλήρωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν, ως εξυγιαντικές για την επιστροφή στο δρόμο της δημοσιονομικής ορθότητας.

 

Γι” αυτό και όλοι ελπίζουν η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, ως ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα, να βάλει μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης, αποτελώντας έτσι μια ιστορική καμπή στις εξελίξεις των τελευταίων ετών, που σημαδεύτηκαν από την εφαρμογή των Μνημονίων.

 

Διαβάστε σχετικά:

Δ. Καζάκης στο radio1d.gr: “Αν δεν υπάρξει και «κούρεμα» της οφειλής ο δανειολήπτης δε θα αντέξει στην εξυπηρέτηση του δανείου”

 

Danioliptes.gr