Δεν θα επιβληθεί τελικά φόρος ιδιοκατοίκησης

Τα μαζεύει η κυβέρνηση για την επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης μετά τον σάλο που προκάλεσε το δημοσίευμα της «ΗτΣ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Η απαλλαγή αυτή προβλέπεται ρητά στον νόμο ως προς τα εισοδήματα του 2013. Προκύπτει, επίσης, σαφώς ερμηνευτικά και από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εξής».

 

Ωστόσο, στο δημοσίευμα της «ΗτΣ» δεν γινόταν καμία αναφορά για επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης στα εισοδήματα του 2013, αφού ο παλαιός Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος όριζε ότι από το εισόδημα από ακίνητα απαλλάσσεται από τον φόρο το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από ιδιοκατοίκηση γενικά. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό γιατί η απαλλαγή από τον φόρο για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση δεν προβλέπεται ρητά ούτε προκύπτει «σαφώς ερμηνευτικά» όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

 

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ << Η απαλλαγή αυτή δεν μπορεί να προκύψει ερμηνευτικά με την έκδοση εγκυκλίου. Μπορεί μόνο να αναγραφεί ρητά στον νόμο με σχετική τροποποίηση του άρθρου 39 του ν. 4172/213. Συγκεκριμένα στο άρθρο 39 που αφορά το εισόδημα από ακίνητη περιουσία ορίζεται ότι ο όρος εισόδημα από ακίνητη περιουσία σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων.

 

Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται πώς αποτιμάται το εισόδημα και οι απαλλαγές από τον φόρο. Ειδικότερα οι διατάξεις αυτές ορίζουν ότι «το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ’ εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από τον φόρο».

 

ΑΠΑΛΛΑΓΗ


Έτσι, η νέα διάταξη προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μόνο για το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τέκνα ή από τέκνα προς γονείς προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. Σε καμία περίπτωση, συνεπώς, δεν προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, όπως ίσχυε με τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνώριζαν ότι υπήρχε θέμα με τον φόρο ιδιοκατοίκησης και θα προχωρούσαν στην επίλυση του προβλήματος με έκδοση εγκυκλίου ή υπουργικής απόφασης.

 

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται τροποποίηση του άρθρο 39 του νέου ΚΦΕ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν το επόμενο έτος περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία.

 

Danioliptes.gr