Τον Ασκό του Αιόλου ανοίγει η απόφαση του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας (ΑΣΕ) για την ομαδική απόλυση 45 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.

 

Η απόφαση αυτό θεωρείται «απόφαση – πιλότος» με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως θα μετριάσει τις αξιώσεις της τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» οδηγώντας και άλλες επιχειρήσεις στο να προσφύγουν στο ΑΣΕ.

 

Η απόφαση αυτή με την οποία εγκρίνονται για πρώτη φορά ομαδικές απολύσεις αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για τη λειτουργία του νέου καθεστώτος και έχει ιδιαίτερη σημασία στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Και αυτό καθώς οι δανειστές πιέζουν εδώ και καιρό για την κατάργηση του βέτο του εκάστοτε υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, κάτι με το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι λειτουργεί αποτελεσματικά ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δια της νέας της κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη, υπογράμμισε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να μην χρεοκοπήσει μία επιχείρηση!

 

Το νέο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων καθορίστηκε με πρόσφατο νόμο ο οποίος προβλέπει πως το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στη γενική γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Παράλληλα προβλέπεται ότι για να εισηγηθεί θετικά το ΑΣΕ, οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί η αίτησή τους για ομαδικές απολύσεις πρέπει να αποδείξουν με ντοκουμέντα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλουν προτάσεις για την ανακούφιση των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

 

Βέβαια αυτός ο νόμος πέρασε για τις μόνες επιχειρήσεις που πότε δεν χρεοκοπούν στην Ελλάδα και για τις οποίες έχουν αυτή τη στιγμή νόημα οι ομαδικές απολύσεις: τις τράπεζες.

 

«Στις τράπεζες υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων λόγω των συγχωνεύσεων  και των εξαγορών των ομίλων» υπογραμμίζει εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ η Σοφία Καλαντίδου. Αναφέρει ότι σε αυτό το στάδιο βρίσκονται και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα σούπερ μάρκετ όπου έγιναν συγχωνεύσεις. «Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγανάκτηση αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να αντιδράσουν. Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, είναι σίγουρο ότι η φωτιά θα έρθει και στο δικό σου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Καλαντίδου.

 

Υπογράμμισε ότι υπάρχει μεν κρίση, αλλά η δυσκολία αυτή στις επιχειρήσεις δεν δικαιολογεί τις μειώσεις 30-40% στους μισθούς και τις αντίστοιχες αυξήσεις στα εργασιακά ωράρια. «Οι επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι την κρίση, ακόμη και αν έχουν θετικούς ισολογισμούς, προχωρούν σε πίεση απέναντι στους εργαζόμενους προκειμένου να μειώσουν την μισθολογική δαπάνη», τόνισε η κ. Καλαντίδου.

 

Υπενθυμίζεται ότι και η έκθεση αξιολόγησης το ΔΝΤ που δόθηκε προχθές Τρίτη στη δημοσιότητα αναφέρεται σε υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο.

 

Το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι αν κατά την αξιολόγηση διαπιστωθούν αστοχίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα, ώστε οι ομαδικές απολύσεις να μην περνούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.