SOS από τους διοικητικούς δικαστές: «Σεβαστείτε τις δικαστικές αποφάσεις»

Αλγεινή εντύπωση για το ποιόν της κυβέρνησης προκαλεί η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της «για τη σταθερή άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της».

 

Τον ασκό του Αιόλου για την πραξικοπηματική στάση της κυβέρνησης άνοιξε η δικαστική απόφαση που πρωτόδικα δικαίωνε τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Την αποδοκιμασία τους για τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης σε δικαστικές αποφάσεις διατυπώνουν οι διοικητικοί δικαστές. Καταγγέλλουν την εκτελεστική εξουσία ότι επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνον όταν οι αποφάσεις των δικαστηρίων της είναι αρεστές.

Η ΕΔΕ κάνει λόγο και για κοινωνικό εκβιασμό που επιχειρείται εκ μέρους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, μέσω διαρροών, διαμηνύει ότι «σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών επαγγελματικών ομάδων ή περικοπές συντάξεων, τότε το προκύπτον δημοσιονομικό κόστος θα καλύπτεται με νέα μέτρα που θα θίγουν τις ίδιες επαγγελματικές ομάδες στις οποίες αφορούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις».

 

 

Οι σχετικές πληροφορίες αποδίδονται σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος και έγιναν με αφορμή τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που δικαιώνουν τους δικαστικούς λειτουργούς ως προς τις οικονομικές διεκδικήσεις τους.

 

«Η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών αναφέρει τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους ανεξαιρέτως είτε είναι το Δημόσιο είτε είναι ιδιώτες» ανέφερε στο radio1d.gr σχολιάζοντας την ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης.  Επεσήμανε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι διάδικοι έχουν στη διάθεση τους κάποια δικονομικά μέσα, με τα οποία μπορούν να προασπίσουν τα δικαιώματα τους.

 

«Στην περίπτωση των καθαριστριών που δικαιώθηκαν από το δικαστήριο, αν εγώ ήμουν Υπουργός Οικονομικών δε θα τις απέλυα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλεργάκης.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει: «Δεν περιμένουμε πια αρνητικές αποφάσεις σχετικά με ειδικά μισθολόγια ή εισφορές επί των ακινήτων. Παρ’ όλα αυτά, εάν υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, έχουμε δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων συμψηφισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ταμείου.

 

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του νόμου 1608/1950 για την αύξηση των ποινών των καταχραστών του Δημοσίου, κατάργηση η οποία προβλέπεται από το άρθρο 324 του νέου του Ποινικού Κώδικα του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

 

Όπως αναφέρει, η κατάργηση αυτή του επίμαχου νόμου του 1950 θα έχει ως συνέπεια τα κακουργήματα (δωροδοκία, κλοπή κ.λπ.) να μετατρέπονται αυτόματα σε πλημμελήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 1608/1950 προβλέπει ότι για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, δωροδοκίας, υπεξαίρεσης, απάτης, κλοπής, κ.λπ., εφόσον στρέφονται κατά του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ και το όφελος που πέτυχε ο δράστης των αδικημάτων αυτών είναι πάνω από 150.000 ευρώ, επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης ή της ισόβιας κάθειρξης.

 

 

Danioliptes.gr