Τι προειδοποιεί για τα “κόκκινα” δάνεια και την ανεργία ο Γ. Προβόπουλου αποχωρώντας από την ΤτΕ

Μαύρα τα μαντάτα για την ελληνική οικονομία, λέει, αφού αποχώρησε από την Τράπεζα της Ελλάδας ο Γιώργος Προβόπουλος, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την δραματική αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

 

Περιγράφει την οικονομική καταστροφή εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και μικρών επιχειρηματιών και τελικά του συνόλου της οικονομίας για να καταλήξει στην εκτίναξη της υπερχρέωσης ως λογικό και επόμενο συμπέρασμα.

 

Η εν λόγω έκθεση κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπει ότι θα συνεχιστούν οι μειώσεις μισθών εντός της τρέχουσας χρονιάς. Ακόμη ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης καταγράφει ανησυχία για την πορεία τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών, ενώ εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,5%, όταν το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,6%, ενώ ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, «δείκτης» ο οποίος δυσκολεύει έτι περαιτέρω την αποπληρωμή του χρέους.

 

Ακόμη η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά τη συνέχιση των ίδιων «σκληρών» μέτρων που έχουν επιβάλει από κοινού η τρόικα και η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αφού κάνει λόγο για «συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

 

Αποχωρώντας για «άλλη τραπεζική γη και άλλα μέρη» ο Γ. Προβόπουλος άφησε πίσω του μία ντιρεκτίβα: «Η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία με υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων, η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και η επιτάχυνση της επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων του ΠΟΠ για πρωτογενές πλεόνασμα της Γ.Κ. ύψους 3,0% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016».

 

«SOS» για τα «κόκκινα δάνεια»

 

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο Γ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην κλαδική αναδιάρθρωση της οικονομίας.

 

Άγνωστο πώς… αφού, δεδομένου ότι το ελληνικό τραπεζική σύστημα εξακολουθεί να κρατά κλειστές τις κάνουλες της χρηματοδότησης, στερεί την οικονομία από την απαραίτητη ρευστότητα, οδηγεί σε απόγνωση επιχειρηματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ παράλληλα τους ζητά να αποπληρώσουν διπλά και τριπλά τα δάνεια που  τους μοίραζε στα σπίτια τους.

 

Υποστήριξε μάλιστα ότι, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους, οι τράπεζες έχουν πλέον διευρυμένες δυνατότητες να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβληματικά δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι κατά τι μικρότερες από το μισό ΑΕΠ της χώρας!

 

Την ίδια στιγμή, αργή και επίπονη θα είναι η διαδικασία αποκλιμάκωσης της ανεργίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως σημειώνεται, η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί και η ανεργία να αρχίσει να αποκλιμακώνεται στη διάρκεια του 2014. Ωστόσο, το επίπεδο της ανεργίας -ιδιαίτερα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων- παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και αναμένεται να αποκλιμακωθεί μόνο σταδιακά, δεδομένου και του τρέχοντος βαθμού υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού.

 

Όπως σημειώνεται:

* Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά από μείωση των θέσεων εργασίας στη χώρα κατά 6,8% το 2011 και κατά 8% το 2012, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν επιπλέον κατά 4% το 2013. Πρόκειται για σταθερή, σωρευτική μείωση του αριθμού των απασχολούμενων κάθε χρόνο.

* Μεγάλα «θύματα» το 2013 ήταν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές (50% μείωση θέσεων εργασίας), μεταποίηση (μείωση 34%) και το εμπόριο (μείωση 20%)…

Το 2013, όπως και το 2012, καταγράφηκαν οι υψηλότεροι ρυθμοί μείωσης των αποδοχών της τετραετίας 2010-2013. Σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 6,5% το 2013 (2012:6,6%), ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος περιορίστηκε 7,3% στο σύνολο της οικονομίας και 8,1% στον επιχειρηματικό τομέα.

 

Το 2014 εκτιμάται ότι η μέση μείωση των αποδοχών θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι το 2012-2013, ενώ για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων το επίπεδο των μισθών θα παραμείνει σταθερό ή θα παρατηρηθεί μικρή αύξηση του μέσου χρόνου εργασίας (στον ιδιωτικό τομέα), επηρεάζοντας θετικά τις εβδομαδιαίες και μηνιαίες αποδοχές.

 

Ειδικότερα οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές αναμένεται να μειωθούν 1,5% στο σύνολο της οικονομίας και 2% στον επιχειρηματικό τομέα. Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μισθωτό στον επιχειρηματικό τομέα θα μειωθεί 3% (δηλαδή περισσότερο), λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στον επιχειρηματικό τομέα κατή 2,9 εκατοστιαίες μονάδες από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους (όπως προβλέπεται στον Ν. 4254/2014).

Ταυτόχρονα οι μέσες καθαρές αποδοχές (προ φορολογίας) των μισθωτών στον επιχειρηματικό τομέα θα μειωθούν μόνο κατά 1,4% το 2014, δηλαδή λιγότερο από τις ακαθάριστες, λόγω της μείωσης των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών κατά μία εκατοστιαία μονάδα από 1ης Ιουλίου (που επίσης προβλέπει ο Ν. 4254). Η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2015 θα υπάρξει σταθεροποίηση των μέσων ακαθάριστων αποδοχών (+0,1%).

 

Τη στιγμή, λοιπόν, που η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει την τελική επίθεση στα εισοδήματα των πολιτών μέσω του θεσμού του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη, παραδέχεται τα μεγάλα αγκάθια της οικονομίας που είναι η ανεργία και η επιδρομή στα εισοδήματα. Από ποια τσέπη λοιπόν, θα βγουν τα 80 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ, που εκτιμάται ότι αγγίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Οι ευφυείς και πολυμήχανοι τραπεζίτες της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν προφανώς απάντηση για αυτό…

 

Danioliptes.gr