Βαριά υπονοούμενα των εισαγγελέων για την κυβέρνηση

Νέο «ράπισμα» εις βάρος της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία με μία ανακοίνωση-φωτιά καταγγέλλει ουσιαστικά φωτογραφικές τροπολογίες και κάνει λόγο για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών πέραν του δημόσιου συμφέροντος!

 

Πρόκειται για την τρίτη ανακοίνωση υπηρετών της Θέμιδος, μετά εκείνες των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (για τη διαφαινόμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου) και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (για τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία) σε διάστημα 24 ωρών, με ευθείες βολές προς την κυβέρνηση, σαφές δείγμα ότι πλέον μαίνεται πόλεμος ανάμεσα σε δικαστές και εκτελεστική εξουσία.


Συγκεκριμένα, η Ένωση Εισαγγελέων με την (ασυνήθη για δικαστική ένωση) δηκτική σημείωση «ότι προξενεί προβληματισμό η τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης, με επάλληλες τροποποιήσεις ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων (Κωδίκων), με στόχο την κυβέρνηση που -ενίοτε- υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος», επικαλείται τρεις συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.


Μεταξύ άλλων αναφέρονται σε αντικατάσταση άρθρου του Ποινικού Κώδικα, βάσει του οποίου κατηγορίες προσώπων παύουν να θεωρούνται υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τα οποία επιχορηγούνται από το κράτος και άρα δυνάμει υποκείμενα εγκληματικών πράξεων σχετικά με την υπηρεσία, γράφει η Δημοκρατία.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκμετάλλευσης της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας αποτελεί ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, οι συνήγοροι του οποίου, βάσει της παραπάνω διάταξης, κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισής του.


Επιπλέον, βάζουν στο στόχαστρο τα νομοθετήματα με τα οποία ρυθμίστηκαν οικονομικές εκκρεμότητες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και έπαυσαν οι ποινικές ευθύνες των υπευθύνων.


Αναφέρονται και σε διάταξη η οποία εκτιμάται ότι βγάζει «λάδι» δημάρχους και αρμοδίους ΟΤΑ που χορήγησαν επιδόματα πληροφορικής, καθώς και τους υπευθύνους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που «βάπτισαν» νόμιμες υπέρογκες αποζημιώσεις και είναι ήδη κατηγορούμενοι. Οι εισαγγελείς εμφανίζονται «ανήσυχοι για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου».

 

Η «αναστάτωση» στους κόλπους των λειτουργών της Δικαιοσύνης έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία. Μετά τη δικαστική εμπλοκή των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και την ωμή παρέμβαση του ΔΝΤ, που στην έκθεση του επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα «άστοχες» αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης θα αποφευχθούν δια της αλματώδους αύξησης των δικαστικών εξόδων, με στόχο οι θιγόμενοι από το πρόγραμμα του ΔΝΤ να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε δικαστική διαμάχη κατά των κυβερνητικών αποφάσεων.

 

Danioliptes.gr