Η αποτυχία της εξίσωσης στο πετρέλαιο

 

του Άγγ.Αγγελίδη

Άφησαν τους έλληνες να παγώσουν δύο χειμώνες. Γέμισαν με ρύπους τα αστικά κέντρα. Επέτρεψαν να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

 

Όμως, οι κυβερνώντες δεν υποχωρούν. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου κίνησης μόνο δεινά επέφερε στη χώρα. Υποτίθεται ότι έγινε για τη πάταξη του λαθρεμπορίου. Μόνο που αυτό συνεχίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και φυσικά εντελώς ανεξέλεγκτα. Επίσης, υποτίθεται πως θα βοηθούσε τα δημόσια έσοδα. Κι αυτό το επιχείρημα κατέρρευσε.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εκτός από την επιδείνωση των συνθηκών φτώχειας και «μιζέριας» που βιώσαν οι Έλληνες κατά τους δύο προηγούμενους χειμώνες, επιδείνωσαν παράλληλα και τα δημόσια έσοδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Την χειμερινή περίοδο 2012-2013 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν 71% και την επόμενη χρονιά 2013-2014 κατά 67%, σε σύγκριση με την περίοδο 2011-2012, οι δε απώλειες των δημοσίων εσόδων ξεπέρασαν συνολικά τα 750 εκατ. από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. «Μετά την αποτυχία της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην άρση του μέτρου και την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011-2012», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ, ενώ προστίθεται πως «οι προχειρότητες και οι πειραματισμοί κοστίζουν».

 

Έχει όμως η ελληνική κυβέρνηση το “θάρρος” που απαιτείται να ορθώσει το ανάστημά της στη τρόικα; Να πει: “μέχρι εδώ!” Η επαναφορά του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα βοηθήσει πολλαπλά το ελληνικό κράτος και κυρίως τους έλληνες πολίτες. Τα καλοριφέρ θα ανάβουν πιο συχνά, θα περιοριστεί το νέφος, θα σωθούν δάση, θα αυξηθεί η κατανάλωση και εν τέλει το κράτος θα εισπράξει περισσότερα. Δεν έχει λογικό το σκεπτικό των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο προτιμούν για παράδειγμα μία φορά να πάρουν δέκα ευρώ, παρά τέσσερις φορές από πέντε ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ!

 

 

Πρέπει επιτέλους να γίνει ξεκάθαρο ότι η τρόικα δίνει τις γενικότερες κατευθύνσεις και η ελληνική κυβέρνηση χαράζει τη πολιτική, παίρνοντας υπόψη και κοινωνικές παραμέτρους. Η νέος υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει πάσει θυσία να προχωρήσει το μέτρο της επαναφοράς του φόρου πετρελαίου θέρμανσης στην προηγούμενη κατάσταση. Διαφορετικά, θα έχουμε ένα ακόμη εφιαλτικό χειμώνα… 

 

Danioliptes.gr