Από την bad bank (που δεν έγινε) στα τεστ βιωσιμότητας των τραπεζών

 «Ομάδες κρούσης» για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων δημιουργούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, μετά την εγκατάλειψη του σεναρίου μιας μεγάλης badbank στην οποία θα κατέληγαν όλα τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών.

 

Γρήγορα εγκαταλείφθηκε, ως φαίνεται, το σενάριο που προέβλεπε τη δημιουργία μιας μεγάλης badbank για τις συστημικές τράπεζες. Το υγιές χαρτοφυλάκιο των τραπεζών θα παρέμενε σε καθεμία από αυτές, ενώ όλες οι επισφάλειες θα κατέληγαν στη νέα τράπεζα.

Η πρόταση αυτή παρότι αρχικά βρήκε έδαφος εντός των ελληνικών τειχών, απορρίφθηκε τελικά από την τρόικα.

 

Η διαχείριση των επισφαλειών των τραπεζών αποτελούσε και αποτελεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας αλλά και για την οικονομία,. Παρά το γεγονός ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ιδρυθεί badbank, με τελευταία αυτή της Barclays τον περασμένο μήνα αλλά και άλλων παλαιότερα όπως η ΝΑΜΑ στην Ιρλανδία, η Safeb στην Ισπανία, η ΚΑ FinanzAG στην Αυστρία, η ErsteAbwicklungsanstalt στη Γερμανία, στην περίπτωση της Ελλάδας επελέγη συνολικά η διαχείριση των δανείων να μη γίνει μέσω «κακών τραπεζών» από κάθε συστημική τράπεζα.

 

Σύμφωνα με την RealNews, με τα κόκκινα δάνεια να φτάνουν ήδη τα 70 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 40 δισ. αφορούν επιχειρήσεις, αποφασίστηκε τελικά οι τράπεζες να ιδρύσουν τις ειδικές μονάδες διαχείρισης με τις οποίες επιχειρούν να χαλαρώσουν τον βρόχο που τις πνίγει, δίνοντας παράλληλα μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μεν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, αλλά μπορούν, εφόσον εξυγιανθούν, να παραμείνουν βιώσιμες.

 

0ι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στη σύσταση υποδιευθύνσεων των λεγόμενων «ειδικών μονάδων διαχείρισης εταιρικών πιστοδοτήσεων», οι οποίες έχουν αντικείμενο την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων τους.

Οι μονάδες αυτές είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό και θα επιφορτιστούν με την αρμοδιότητα της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που αφορούν επιχειρηματικά δάνεια.

Ο κεντρικός σχεδιασμός που θα ακολουθούν οι εξειδικευμένες μονάδες των τραπεζών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το ξεσκαρτάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων που αφορούν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

 

Τα δάνεια αυτά θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε εκείνα που πληρώνονται με μικρή καθυστέρηση και σε όσα έχουν πάψει να εξυπηρετούνται εδώ και καιρό.

 

Στη συνέχεια θα γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων των εταιρειών που εμπλέκονται στα δάνεια αυτά. Μάλιστα η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να ζητεί από την επιχείρηση και υποστηρικτικά στοιχεία ή δικαιολογητικά, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

 

Και θα λαμβάνονται υπόψη και άλλα δεδομένα όπως το σχέδιο που μπορεί να έχει υποβάλει η επιχείρηση για την αναδιάρθρωσή της, οι προοπτικές του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται, εκτιμώμενες μελλοντικές ταμειακές ροές οι οποίες συνηγορούν στο ότι η εταιρεία μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά και η ίδια συμμετοχή των βασικών μετόχων της επιχείρησης στο χρηματοδοτικό πλάνο.

 

Τι θα γίνει με τις βιώσιμες επιχειρήσεις

 

Στην επόμενη φάση, για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται βιώσιμες οι τράπεζες, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, θα προχωρούν στην κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα έχει στοχευμένες δράσεις ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και τις προοπτικές που έχει.

Πρώτον, η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με τη συμμετοχή των βασικών μετόχων. Δεύτερον, η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου.

Τρίτον, η μετοχοποίηση του δανείου ή μέρος αυτού, ακόμα και η συγχώνευσή της με άλλη ομοειδή επιχείρηση.

 

Στις περιπτώσεις εκείνες που η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι επιχειρήσεις είναι φτωχέs, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι πλούσιοι, η πρακτική που θα ακολουθείται θα έχει ωε πρώτο βήμα την προσπάθεια ενεργοποίησης του ιδιοκτήτη με ίδια κεφάλαια για τη διάσωση της επιχείρησής του.

 

Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, η τράπεζα θα προχωρά αμέσως σε ανάκληση του δανείου, σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, ακόμα και σε διαχειριστικό έλεγχο της διοίκησης της επιχείρησης. Εάν παρ’ όλα αυτά το δάνειο κριθεί μη βιώσιμο και η επιχείρηση δεν έχει καμία προοπτική, εφόσον υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία η τράπεζα θα προχωρά στην εκποίησή τους για την κάλυψη των υποχρεώσεων.

 

Σύμφωνα πάντως με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, εντός του καλοκαιριού όλες οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες και να έχουν στελεχώσει τις συγκεκριμένες διευθύνσεις τους, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο οργανωτικών απαιτήσεων προκειμένου να αξιολογεί τον βαθμό κατά τον οποίο οι τράπεζες θα έχουν αναπτύξει επαρκώς τα συστήματα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαχείρισης των επισφαλών δανείων τους.Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες €13,7 δισ.,υπόλοιπα δανείων 47% σε καθυστέρηση €6,44δισ. μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια € 71 δισ.,υπόλοιπα δανείων 27% σε καθυστέρηση €19-2 δις. ευρώ.

 

Συναγερμός για τα κόκκινα δάνεια

 

Την ώρα που οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για κόκκινα δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ, παράγοντες στην κυβέρνηση σχολιάζουν ότι η πορεία που θα ακολουθήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) εάν δεν αντιμετωπιστούν θα είναι καταλυτική για την πορεία των τραπεζικών ισολογισμών. Μάλιστα, ορισμένοι την παρομοιάζουν με βόμβα έτοιμη να εκραγεί, κάτι στο οποίο συναινεί και το ΔΝΤ, το οποίο προχθές στην έκθεσή του έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου, ζητώντας να αντιμετωπιστεί το θέμα άμεσα.

 

Τραπεζικά στελέχη αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου υπογραμμίζουν ότι η σωστή διαχείριση των δανείων αυτών θα μπορούσε να φέρει σημαντικά οφέλη για τράπεζες και δανειολήπτες, ωστόσο οι αποφάσεις και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να είναι γενναίες και άμεσες.

 

Την ίδια στιγμή, από την ΤτΕ εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών θα αποτελέσει πλεονέκτημα για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία των νέων μονάδων διαχείρισης εταιρικών πιστοδοτήσεων που δημιουργούν τράπεζες, καθώς θα καθιερώσει ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων με ολοκληρωμένο και θεσμοθετημένο τρόπο και όχι αποσπασματικά όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

 

Άγνωστο παραμένει πώς περιμένουν οι κορυφαίοι τραπεζίτες, ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών να αποδώσει, όταν μέχρι τώρα οι ρυθμίσεις που έκαναν οι τράπεζες απέτυχαν παταγωδώς, αφού σε μεγάλο ποσοστό δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί βρέθηκαν ξανά στο κόκκινο σε διάστημα λίγων μηνών.

 

Και αυτό γιατί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν οφείλεται στις όποιες ρυθμίσεις προτείνονται, αλλά στο σοβαρό πρόβλημα υπερχρέωσης αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ η ανεργία και η φτωχοποίηση δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες.

 

Danioliptes.gr