Πουλάνε τα «κόκκινα» δάνεια σε εταιρείες είσπραξης

Με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 70 δις. ευρώ, οι τράπεζες αναζητούν τον τρόπο για να αντιμετωπίσουν αυτή την «ωρολογιακή βόμβα».

Το σχέδιο στο οποίο προσανατολίζονται περιλαμβάνει τρία σημεία, με αύξηση εισπραξιμότητας, αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.


Στο τέλος του 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 31,9%από το 24,5% που βρίσκονταν ένα χρόνο νωρίτερα- ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια. Πιο αναλυτικά, οι καθυστερήσεις αφορούν κατά 26,1 % τα στεγαστικά (από 21,4%), 31,8% τα επιχειρηματικά (από 23,4%) και 47,3% τα καταναλωτικά δάνεια (από 38,8%).

Εκτίναξη του αριθμού των κόκκινων δανείων προδίδουν τα στοιχεία, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να δείξουν συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2014, πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στα 84 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, εκείνα που εμφανίζουν καθυστερήσεις για πάνω από 90 ημέρες αντιστοιχούν στο 44,2% του ΑΕΠ.

 

Και τέλος, οι λοιπές μορφές χρηματοδότησης ιδιωτών, αντιστοιχούν σε 1,416 δισ. ευρώ. Παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης των «κόκκινων» δανείων που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα -σύμφωνα τουλάχιστον με τις λογιστικές καταστάσεις του δ’ τριμήνου του 2013 και του α’ τριμήνου του 2014-, τα δυσθεώρητα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούν τεράστιο «πονοκέφαλο» τόσο στις τράπεζες όσο και στην κυβέρνηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα ρίξουν το βάρος σε τρία μέτωπα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν την αύξηση των εισπράξεων από την αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βάζουν πρώτα στο στόχαστρο τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεν μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των οφειλών τους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι  τράπεζες θα ξεχωρίσουν δάνεια επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία εφόσον ληφθούν κάποια γενναία μέτρα, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι η μετοχοποίηση μέρους των υποχρεώσεων.

 

Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από δάνεια που θεωρείται ότι εμφανίζουν μικρές πιθανότητες να επανέλθουν σε μια κανονικότητα αποπληρωμών, πουλώντας τα σε εξειδικευμένες εταιρείες είσπραξης. Με ότι και αν αυτό συνεπάγεται για την πορεία του δανείου και για τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εταιρίες θα διεκδικήσουν από τους δανειολήπτες τα οφειλόμενα.

 

Danioliptes.gr