Υπερφορολόγηση: περάσαμε (ήδη) στους 8

Στην 8η θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ κατατάσσεται σε ό,τι αφορά τους φόρους σε ακίνητα και καύσιμα η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύει σήμερα, Δευτέρα, η εφημερίδα Τα Νέα.


Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η μεταξύ των «28» σε ό,τι αφορά τους φόρους στην ακίνητη περιουσία και 8η σε ό,τι αφορά τους φόρους στα καύσιμα.

Στην έκθεση, που πρόκειται να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες, αναδεικνύεται το εξής παράδοξο: αν και μεταξύ των πιο υπερφορολογημένων χωρών, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 28 αντιστοιχούν σε 39,4%, στην ευρωζώνη σε 40,4%, ενώ στην Ελλάδα μόλις στο 33,7%.

Κατά τις εκτιμήσεις, αυτό οφείλεται στη φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, που προκλήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το κλειδί του παραδόξου κρατάει η εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας που προκάλεσαν τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων Ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται η Ελλάδα και όσον αφορά τους επονομαζόμενους περιβαλλοντικούς φόρους. Εδώ σημαντικό ρόλο στην «αναβάθμιση» της χώρας έπαιξε η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων και στο τέλος ρύπων.

Στέλεχος της Κομισιόν που συμμετείχε στην κατάρτιση της έκθεσης σημειώνει: «Παρά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς από ό,τι δείχνουν οι επιμέρους φορολογικοί δείκτες, η Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όσον αφορά στην είσπραξη φόρων».

«Πρόκειται για επίδοση αρκετά χαμηλά για ένα παλαιό μέλος της Ένωσης» παρατηρούν ειδικοί στις Βρυξέλλες και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε φοροελάφρυνση θα ήταν σκόπιμο να επικεντρωθεί μόνο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Στην Ισπανία ο φόρος ακίνητης περιουσίας αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ στην Πορτογαλία μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ. «Φαίνεται ότι πράγματι τα μέτρα έχουν αγγίξει με επίπονο τρόπο τους Έλληνες» παρατηρεί χαρακτηριστικά στέλεχος της ομάδας σύνταξης της έκθεσης.

 

Παράλληλα, παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η χώρα μας κατέχει την 22η θέση ανάμεσα στην EE και αυτοί οι φόροι αντιστοιχούν στο 7,1% του ΑΕΠ. Μάλιστα οι εισπράξεις ΦΠΑ παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά οπότε ήταν 7,3% του ΑΕΠ (2011), εξέλιξη που καταδεικνύει άλλη μία φορά την αρνητική επίπτωση της ύφεσης στη συνολική αξία των φόρων.

 

Οι επιπτώσεις της ύφεσης καθρεπτίζονται και στην καθίζηση που έχουν υποστεί οι φόροι από τις επιχειρήσεις, εξέλιξη που επηρεάστηκε μερικώς και από τη μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών.

 

Έτσι, ενώ το 2010 οι φόροι από επιχειρήσεις αναλογούσαν στο 2,5% του ΑΕΠ, το 2012 έπεσαν κατακόρυφα στο 1,1% του ΑΕΠ κατατάσσοντας στην Ελλάδα στην τελευταία θέση της EE, όπου ο μέσος όρος είναι 2,5% του ΑΕΠ.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση υπό το βάρος της μεγάλης κοινωνικής πίεσης σχεδιάζει παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο παράλληλα με άλλες διορθωτικές κινήσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

Άνευ σχολίου υπενθυμίζεται απλά οτι το 2015, προκειμένου να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και καθυστερήσεις στο φόρο, το κράτος θα κρατάει προκαταβολικά τον φόρο που αναλογεί στους πολίτες από τα εισοδήματά τους.

Η φορολόγηση αυτή τη στιγμή αφορά στα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς. Έτσι και για τα εισοδήματα του 2014 οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο το 2015. Με βάση, λοιπόν, το νέο σχέδιο από την αρχή του χρόνου θα αρχίσει να παρακρατείται ο φόρος του 2015 από μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα προκαταβάλουν τον φόρο του 2015 και ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώσουν και τον φόρο του 2014, για όσους μάλιστα προβλέπεται προκαταβολή και για το 2016 τότε μιλάμε για τριπλό φόρο!

 

Άρα το φορολογικό ξεζούμισμα των Ελλήνων όχι απλά δε θα μειωθεί, αλλά θα ενταθεί το 2015!

 

Danioliptes.gr