Διεθνή funds στην Αθήνα την ώρα που η ΤτΕ άνοιξε την πόρτα για πώληση δανείων

Πόσο τυχαία είναι η άφιξη εκπροσώπων διεθνών funds στην Αθήνα ελάχιστες ημέρες μετά την  δημοσίευση της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος για τη διευθέτηση της υπερχρέωσης; Καθόλου θα απαντήσουν οι γνωρίζοντες τι θα ακολουθήσει μετά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της naftemporiki.gr, διαδικασίες «due diligences που αφορούν στην εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και προγράμματα επενδύσεων σε logistics από Αμερικανούς επενδυτές βρίσκονται σε εξέλιξη την περίοδο αυτή, ενώ για τις επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματισθεί επισκέψεις εκπροσώπων διεθνών funds στην Αθήνα.

 

Στο τέλος της εβδομάδος θα βρεθεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει το χρηματιστήριο ο Max Mesny, Managing Director – Investment Banking Division της Morgan Stanley, ενώ στις αρχές Ιουλίου ο επικεφαλής της JP Morgan, J. Dimon, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με αρκετούς επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες τραπεζίτες.

 

Στη μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών στο φετινό forum που συνδιοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη η ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο αναφέρθηκε χθες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο οργανωτών ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως αναμένει κορύφωση του κύματος εισροών κεφαλαίων περί τα τέλη του 2014.

 

Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον που οι ξένοι brokers εκδήλωσαν φέτος και για μικρότερες εταιρείες, για τις οποίες ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε πως δεδομένου πως αυτές δεν κεντρίζουν – λόγω μεγέθους – το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, η εισροή κεφαλαίων σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω συμμετοχής σε αυτές αλλοδαπών funds.

 

«Η διατήρηση φορολογικής σταθερότητας και ιδανικά η ύπαρξη φορολογικών κινήτρων για νέες εκδόσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στην παρούσα φάση για την εξασφάλιση και διατήρηση παρουσίας ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά» υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης.

Η ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή που καταγράφηκε στο φετινό forum (543 συναντήσεις, 81 funds και 160 αναλυτές) έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες για φρέσκο χρήμα και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κλάδοι όπως οι τράπεζες, το real estate, ο τουρισμός και τα logistics περιλαμβάνονται στις βασικές προτιμήσεις των αλλοδαπών επενδυτών.

 

Πόσο τυχαία είναι αυτή η «έκρηξη ενθουσιασμού από τους ξένους επενδυτές, λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα το δρόμο για το ξεπούλημα των δανείων στα  διεθνή funds.

 

Άλλωστε τα ραντεβού με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με τα διεθνή funds να βολιδοσκοπούν την κατάσταση για την εξαγορά κόκκινων δανείων.

 

Τα «distress funds» όπως λέγονται, θέλουν να αγοράσουν – κυρίως επιχειρηματικά – δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται ή είναι στο όριο να γίνουν «κόκκινα» σε εξευτελιστικές τιμές.

Η αγορά αυτών των δανείων κρύβει… ευκαιρίες, καθώς η μεταπώλησή τους μπορεί να γίνει σε υψηλότερη τιμή από αυτή που αγόρασαν το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο. Η φημολογία κάνει λόγο για αγορά κόκκινων δανείων ακόμα και στο 10%-15 της αξίας τους!

 

Danioliptes.gr