Παιχνίδι κάνουν και πάλι οι τράπεζες στην Ελλάδα. Την ώρα που βρισκόμαστε λίγο πριν το χείλος της χρεωκοπίας, οι τράπεζες θα κρίνουν και πάλι την παρτίδα με τους δανειστές και θα εκβιάσουν για εκλογές.
Και για όποιον δεν κατάλαβε, το ΠΑΣΟΚ του 8% αυτή τη στιγμή, έχουν υπό τον έλεγχο τους τις πιο νευραλγικές θέσεις του οικονομικού επιτελείου της χώρας. Τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και όλες τις τράπεζες, προέρχονται άλλοι από το ΠΑΣΟΚ ή άλλοι έχουν διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γενικώς όλοι προέρχονται από την κεντροαριστερά.
Το οικονομικό επιτελείο εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι είναι επιλογή Σαμαρά, όμως το «ΠΑΣΟΚ» βρίσκεται παντού αφού στα κρίσιμα πόστα σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, το ΥΠΟΙΚ και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι άνθρωποι του Σημίτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία «έκοψε» τον αμερικανοτραφή Οικονομίδη και επέβαλε το δίδυμο Στουρνάρα – Χαρδούβελη .
Σύμφωνα με την«F&M Voice», το Βερολίνο έκοψε το «κρυφό χαρτί Σαμαρά» που άκουγε στο όνομα Νίκος Οικονομίδης -ως μη ελεγχόμενο πρόσωπο και επιρροής του ΔΝΤ, παρ’ ότι ο καθηγητής των πανεπιστημίων Columbia και Stanford, ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής του NET Institute (που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς) είχε κληθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έρθει και βρισκόταν την ημέρα του ανασχηματισμού στην Ελλάδα, προκειμένου να ορκιστεί νέος «τσάρος» επί της οδού Νίκης. Ταυτόχρονα δε, επέβαλε την τοποθέτηση ενός ακόμη «δικού του υπουργού Οικονομικών», μετακινώντας τον «άνθρωπο – κλειδί» στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας -ως τον απόλυτο ελεγκτή της εφαρμογής των μνημονιακών όρων-, καθώς θα αποτελεί το «μάτι» και το «αυτί» των Μέρκελ-Σόιμπλε. Με λίγα λόγια, το σύστημα εξουσίας που εγκρίνει, εμπιστεύεται και επιβραβεύει στην Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.
Το ίδιο δημοσίευμα συσχετίζει και – όχι άδικα – το «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων με τα νέα ευρωπαϊκά stress tests gr με την επιλογή των Γερμανών – που όπως φαίνεται «δένουν και λύνουν» στην Ελλάδα – να «κόψουν» την επιλογή Σαμαρά (ανθρώπου του αμερικάνικου συστήματος) βρήκαν ως πάτημα την «απειρία» του κ.Οικονομίδη περί του τραπεζικού κλάδου… Κι αυτό ακόμη όμως έχει τη σημασία του.
Το μείζον ζήτημα για την ελληνική οικονομία, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό όλα τα άλλα, είναι οι… τράπεζες! Διότι μία ημέρα μετά τον ανασχηματισμό, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ, στην οποίο περιγράφεται ότι τα νέα ευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών, στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Εθνική, Eurobank), θα αναδείξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες περί τα 10 δισ. ευρώ. Η είδηση αυτή αποτελεί και διαρροή κύκλων του εξωτερικού, που σχετίζονται με την ευρεία έννοια με την τρόικα και δη το Βερολίνο.
Με αυτά τα δεδομένα, το Βερολίνο απειλεί για την κάλυψη των νέων αναγκών των τραπεζών με νέο μνημόνιο, «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων ή επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Παράλληλη πίεση και εκβιαστικά διλήμματα και από τον Τσίπρα μετά τις κάλπες για συμβιβασμό και δημιουργία μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.
Το σενάριο
Στην πραγματικότητα, επανέρχεται εδώ το σενάριο το οποίο είχε διαρρεύσει λίγο πριν η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δημοσιεύσει «μονομερώς» τα αποτελέσματα της έρευνας της Black Rock για τις ελληνικές τράπεζες. Τότε, είχε διαρρεύσει από κύκλους του ΔΝΤ ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Στο ενδιάμεσο οι πληροφορίες «έδεσαν» το εξής σενάριο: ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, και -μέσω αυτού- η κυβέρνηση «πάτησαν πόδι», διαμηνύοντας ότι η ενεργοποίηση του πλέον δυσμενούς σεναρίου για τις ελληνικές τράπεζες ισοδυναμεί με πολιτική απόφαση για «εκτέλεση» όχι μόνο των τραπεζών. Η ΤτΕ ανακοίνωσε «μονομερώς» κεφαλαιακές ανάγκες 6,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 2 δις. ευρώ σε σχέση με τις επιθυμίες των Ελλήνων παραγόντων.
Τώρα, επανέρχεται ουσιαστικά το ίδιο σενάριο, διότι αν προσθέσουμε στα 6,3 δις. ευρώ του προηγούμενου συμβιβασμού τα 10 δις. ευρώ των τωρινών διαρροών, πάμε στα… 16 δις. ευρώ μέσα στο 2014! Στον τραπεζικό χώρο, την ΤτΕ και την ελληνική κυβέρνηση, ομονοούν στην εκτίμηση ότι, σε περίπτωση που τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βγάλουν ένα τέτοιο «πόρισμα» για τις ελληνικές τράπεζες, αυτές θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε διαδικασία bail-in («κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων) και παράλληλα θα τις εξαναγκάσουν σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, με συνολικό αποτέλεσμα μια μεγάλη περιπέτεια και μια αποφασιστική συρρίκνωση.
Αν στην προηγούμενη φάση τα όρια αντοχής των ελληνικών τραπεζών καθορίστηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ, τώρα λέγεται ότι δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ! Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν είναι βέβαιος ότι αυτή τη φορά η τρόικα θα ανταποκριθεί σε τέτοιο συμβιβασμό. Ο φόβος είναι πολύ μεγάλος στο Μέγαρο Μαξίμου ότι, εκβιάζοντας ξανά με τις τράπεζες, το Βερολίνο -ειδικά- θα επιδιώξει μια μείζονα προσαρμογή της ελληνικής (συγ)κυβέρνησης, που είναι διάχυτο ότι έχει αρχίσει να «χαλαρώνει» ενόψει βουλευτικών εκλογών…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.