Θέμα «κουρέματος» των επιχειρηματικών δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, υπό όρους, καθώς και αναθεωρήσεων στον πτωχευτικό κώδικα, θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου κάποιες επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν και να κινηθεί η οικονομία.
Με τι αντάλλαγμα όμως; Γιατί οι τράπεζες δεν χαρίζουν χρήμα σε κανέναν, ειδικά τώρα που τα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τα 84δις ευρώ.
Το καρότο στην υπόθεση είναι η επιβίωση περισσότερων επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν και να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα πάψουν τα «λουκέτα». Στην ίδια κατεύθυνση συζητείται και η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να λειτουργήσει προς ενίσχυση και επαναφορά των επιχειρήσεων κι όχι υπονομεύοντάς τις.
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι και οι τράπεζες πρέπει να αντιληφθούν το πρόβλημα αναγνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να εισπραχθεί, ενώ σχολίασαν σχετικά ότι η κεντρική τράπεζα (ΤτΕ) έχει εποπτική αρμοδιότητα ως προς τη χρηστή διαχείριση κι όχι την πρωτοβουλία άσκησης οικονομικής πολιτικής επισημαίνοντας ότι και για τις τράπεζες είναι όφελος η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων».
Ανέφεραν δε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 30 δισ, τα οποία κρατούν «παρκαρισμένα» και κάτι πρέπει να γίνει ώστε να πέσουν στην οικονομία.
Βέβαια ούτε λόγος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία θα βρεθούν στο έλεος των «ρυθμίσεων» των τραπεζών. Αλλά ούτε το μαστίγιο που σίγουρα θα κρατήσουν προκειμένου να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.