Με 1 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, αναμένεται να επιβαρυνθεί το δημόσιο ταμείο μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων για τους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια (επτά συνολικά) όπως ορίζει το Σύνταγμα. Το ποσό αναμένεται να φτάσει σε αυτό το ύψος καθώς την ερχόμενη εβδομάδα εκδίδονται από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αποφάσεις νια τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.
Η εισήγηση στο Ελεγκτικό για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν είναι καταπέλτης για τις περικοπές στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων όπως είναι οι στρατιωτικοί, οι δικαστές, οι αστυνομικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, διπλωμάτες αλλά και διευθυντές του ΕΣΥ. Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου είναι δύσκολο να αγνοήσει στις εισηγήσεις που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα των μνημονιακών νόμων. Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι αυτή των στρατιωτικών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, είναι 165.000, από τους οποίους οι 90.000 συνταξιούχοι.
Στη διάσκεψη της Ολομέλειας, αύριο Δευτέρα, θα αρχίσουν να εξετάζονται ξεχωριστά σι προσφυγές ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν σύντομα. Κρίσιμη βεβαίως είναι και η διατύπωση των αποφάσεων- αν δηλαδή αυτοδικαίως θα δικαιούνται τα αναδρομικά όλοι οι συνταξιούχοι ή αν θα απαιτείται προηγουμένως προσφυγή.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να αποφασίσει σύντομα και για την περικοπή του εφάπαξ και το πλαφόν που μπήκε από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση ήρθε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την άρνηση επιτρόπου, στην επαρχία, να δώσει ολόκληρο το εφάπαξ, παρότι είχε αποδοθεί από το Ταμείο, σε υπάλληλο του ΠΙΚΠΑ. Στο τμήμα όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή, αλλά λόγω σπουδαιότητας παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, αν τελικά επικυρωθεί η αρχική απόφαση, πυροδοτούνται νέες εξελίξεις και για το εφάπαξ που θα «στοιχίσουν» ακριβά στο υπουργείο Οικονομικών.
Επιστροφές εκατομμυρίων
Σε περίπου 48 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επιστροφή των αναδρομικών για τους δικαστές (αποφάσεις Μισθοδικείου από Δεκέμβριο 2013), οι οποίοι υπολογίζονται σε 5.500, από τους οποίους οι 3.500 εν ενεργεία και οι 2.000 συνταξιούχοι. Η επιστροφή έχει ήδη υπολογιστεί και στο Μεσοπρόθεσμο (4263/2014 ΦΕΚ 117). Τα 20 εκατομμύρια είναι για τις ετήσιες συντάξεις και τα 28,5 για καταβολή αναδρομικών επί συντάξεων. Συνολικά εκείνοι που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια υπολογίζονται σε 300.000.
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι πέντε δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους (συνολικά 268.000). Οι αποφάσεις εκδόθηκαν πριν από δύο εβδομάδες και καλούν τους αρμόδιους να επιστρέψουν τις περικοπές που έγιναν από 1/8 του 2012. Το κόστος από αυτή την απόφαση μπορεί να φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα πληρώσει αναδρομικά τα χρήματα και δεν θα δώσει ομόλογα. Αν το κόστος δεν υπερβεί τα 150 εκατ., μάλλον θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα. Ενδεικτικά, πάντως, οι αποφάσεις (2192-2196/2014) έκριναν ότι οι περικοπές που έγιναν με βάση τον νόμο 4093/12 είναι αντισυνταγματικές. Οι δικαστές επισημαίνουν στις αποφάσεις:
• Οι αποδοχές των ένστολων πρέπει να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους.
• Τονίζουν ότι η υποχρέωση για ειδική μισθολογική μεταχείριση των ένστολων απορρέει από τα άρθρα 23,29 και 45 του Συντάγματος.
• Το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ενστόλων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει εκτιμηθεί προηγουμένως το δημοσιονομικό όφελος σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχει η μείωση στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.
Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και η απόφαση για τις καθαρίστριες τον Σεπτέμβριο, καθώς θα μπει και ο θεσμός της διαθεσιμότητας στο μικροσκόπιο των δικαστών. Αν τελικά δικαιωθούν, όπως έγινε με την πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, τότε θα υπάρξει θέμα και για το πώς εφαρμόστηκε ο θεσμός και σε άλλες ομάδες στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με ανώτατη δικαστική πηγή, οι δικαστές δεν μπορούν να δείχνουν «ότι βρίσκονται με τις αποφάσεις τους μακριά από την κοινωνία, έστω και αν πράγματι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να νομοθετήσει κάτω από βίαιες δημοσιονομικές συνθήκες». Προσέθετε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση μπορεί να «εκλάβει αυτές τις αποφάσεις και ως μια βοήθεια απέναντι στη διαπραγμάτευση που κάνει αυτή την περίοδο για ελάφρυνση των πολιτών από τα σκληρά μέτρα που έχουν οδηγήσει πολλούς σε απόγνωση…». Σε σχέση με το γεγονός ότι αποφασίζουν και για τον εαυτό τους, οι δικαστές υπενθυμίζουν ότι η ομάδα των 5.500 είναι η μικρότερη των ειδικών μισθολογίων και κακώς δημιουργείται η εντύπωση ότι εκείνοι μόνο επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο…
Γιάννα Παπαδάκου από ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.