Η «Λιμπερασιόν» για τις ιδιωτικοποιήσεις: “Η Ελλάδα πουλάει τα πάντα”

To δημοσίευμα της «Λιμπερασιόν» για τις αποκρατικοποιήσεις, στην ηλεκτρονική της έκδοση Πωλούν για να ελαφρύνουν το χρέος. Η Ελλάδα, αντιμέτωπη με τις «ων ουκ έστιν αριθμός» απαιτήσει των πιστωτών της αναγκάζεται να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Αλλά το πρόγραμμα «πατινάρει».

 

Με την παράγραφο αυτή αρχίζει η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» ολοσέλιδο αφιέρωμα στις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι πωλούνται κατά δεκάδες οι μαρίνες σκαφών αναψυχής, με τα χιλιόμετρα οι αυτοκινητόδρομοι, με το κιλό οι δημόσιες υπηρεσίες και εν αφθονία τα αεροδρόμια.

 

Το κέντρο βάρους όμως τώρα είναι στη Θεσσαλονίκη. Και το διακύβευμα είναι πρώτον η πώληση της εταιρείας υδάτων ΕΥΑΘ, στην οποία συμμετείχε ως υποψήφιος αγοραστής η γαλλική εταιρεία SUEZ και δεύτερον η πώληση του λιμανιού, το οποίο ποθούν οκτώ επενδυτές, από την Ευρώπη, την Ασία και τα Εμιράτα. Δύο ιδιωτικοποιήσει στις οποίες ανθίστανται οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές, γράφει η εφημερίδα και σημειώνει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η μετατροπή μιας εταιρείας του Δημοσίου σε ιδιωτική εταιρεία, με στόχο το κέρδος, δημιουργεί μια αβεβαιότητα για τη συνέχιση της παροχής προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών.

 

Η απόφαση βγήκε για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν μπορεί να μην ισχύει για το νερό της Θεσσαλονίκης ό,τι ισχύει για το νερό της Αθήνας, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργου Αρχοντόπουλου. Η εφημερίδα τονίζει ιδιαίτερα (σχεδόν καταγγέλλει) της πιέσεις που ασκεί η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο στη συγκέντρωση χρημάτων, αλλά στην απάλειψη των νομικών και άλλων γραφειοκρατικών κωλυμάτων που κάνουν το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων να «γλιστρά».

 

Απέναντι σε αυτές τις πιέσεις η κυβέρνηση απλώς αγνοεί όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες αλλά και τις προειδοποιήσεις ξένων, όπως του διευθυντή του ισπανικού τμήματος του WWF, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει τις ελληνικές Αρχές να μην κατατεμαχίσουν και πωλήσουν τις ελληνικές ακτές γιατί θα καταστραφούν (με την υπέρ ανάπτυξη) όπως έγινε με τις ισπανικές, που επίσης κατατεμαχίσθηκαν.

 

Η εφημερίδα καταλήγει με τη δήλωση του Γάλλου Ολιβιέ Ντρο, ιδρυτή του Okeanews.fr, ο οποίος ζει στην Ελλάδα και διερωτάται: «Μα ώς πού μπορεί να φτάσει η καταστροφή μιας χώρας στο όνομα της ανακεφαλαιοποίησnς των τραπεζών και τις αποπληρωμής των τόκων του χρέους… (σ.σ. και όσον αφορά τον τουρισμό άλλωστε), οι τουρίστες αναζητούν παραλίες που έχουν διατηρηθεί. Αυτός είναι ο θησαυρός της Ελλάδας. Πώς θα είναι σε μερικά χρόνια;».

 

Θ. Κανέλλος από enet