Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες από την χρεοκοπία της Corpbank

Το βίαιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα στην γειτονική Βουλγαρία, οδήγησε σε χρόνο μηδέν την περασμένη εβδομάδα σε χρεοκοπία την Corporate Commercial Bank την 4η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία φέρεται να συμπαρασύρθηκε από την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας υποχρεώθηκε την Παρασκευή να αναλάβει τον έλεγχο της Corporate Commercial Bank, μετά την δήλωση αδυναμίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών της και τον πανικό των αποταμιευτών (bank ran) που ακολούθησε. Η τράπεζα αυτή είχε αγοράσει και το δίκτυο της Credit Agricole. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων στην χώρα, η θυγατρική της είχε διατηρήσει ένα σημαντικό μέρος της «ελληνικής» πελατείας της Εμπορικής, χάρη στους δελεαστικούς όρους που είχε προσφέρει στους παλιούς πελάτες της…

 

Ήδη ο εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ έχει θέσει υπό έρευνα τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας Τσβέταν Γκούνεβ, υπεύθυνο για την εποπτεία του βουλγάρικου τραπεζικού συστήματος.

Νεότερες πληροφορίες από την Σόφια αναφέρουν ότι η τράπεζα κατέρρευσε μετά την απόσυρση των κεφαλαίων ενός εκ των ισχυρότερων «ολιγαρχών» του Ντελιάν Πεέφσκι, όταν αυτός ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και τον βασικό μέτοχο της CCB γνωστό και ισχυρό «ολιγάρχη» Τσβέταν Βασίλεβ . Μέτοχοι της CCB ήταν επίσης το κρατικό επενδυτικό Fund του Ομάν που κατέχει περίπου 30% και η ρωσική VTB Asset Management, που κατέχει ποσοστό της τάξης του  10%.

 

Ο Τσβέταν Βασίλεβ όπως αναφέρουν τα βουλγάρικα ΜΜΕ  έχει αναχωρήσει εγκαίρως από την βουλγαρική πρωτεύουσα με το ιδιωτικό του τζετ όταν πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο να δρομολογηθεί εισαγγελική έρευνα για την σχέση του με την δολοφονία ενός τρίτου προσώπου ισχυρού οικονομικού «βαρόνου» της περιοχής.

Η CCB συνδεόταν με την κυβέρνηση που κατέρρευσε και από την σχέση αυτή είχε καταφέρει να διαχειρίζεται τα διαθέσιμα μεγάλου μέρους των κρατικών επιχειρήσεων και του βουλγαρικού δημοσίου.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ήδη από την Παρασκευή υπάρχει διακριτική κινητοποίηση τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν που συνδέονται με τις χρηματοδοτήσεις στις οικονομίες της Αν. Ευρώπης.

Στην Βουλγαρία διατηρούν την παρουσία τους και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες με ισχυρά δίκτυα, εκ των οποίων η Εθνική Τράπεζα με την θυγατρική της UBB έχει την δεύτερη ισχυρότερη θέση στην βουλγαρική τραπεζική αγορά. Ισχυρή παρουσία διαθέτουν τόσο η Eurobank με την Postbank, όσο και η Πειραιώς και η Alpha Bank.

Η εκτεταμένη παρουσία των ελληνικών τραπεζών έχει λειτουργήσει μάλλον ευνοϊκά προς το παρόν καθώς η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της CCB μαζί με την κυβέρνηση, έχει σπρώξει πολλούς αποταμιευτές να μετακινηθούν προς τα ελληνικά δίκτυα και γενικότερα προς τις ξένες τράπεζες που έτσι κι αλλιώς κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της βουλγαρικής τραπεζικής αγοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών η διασύνδεση της CCB με τις ξένες τράπεζες και ειδικά με τις ελληνικές είναι από ελάχιστη έως και μηδενική γεγονός που φαίνεται να έχει επηρεάσει θετικά την θέση τους στα γεγονότα των τελευταίων ημερών.  

Τόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας Ιβάν Ισκροφ, όσο και υπηρεσιακά στελέχη της ΕΚΤ διαβεβαιώνουν ότι η κατάρρευση της CCB δεν θα έχει ευρύτερες συνέπειες.  

Παρ’ όλα αυτά τραπεζικοί κύκλοι επιμένουν ότι εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι η εμπλοκή ορισμένων «βαρόνων» ή «ολιγαρχών» επιχειρηματιών, όπως τους αποκαλούν στην Σόφια και η διαπλοκή τους με τους κυβερνητικούς ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούσε σε κατάρρευση κάποια στιγμή το αδιαφανές και διεφθαρμένο σύστημα.   

Ο διοικητής της ΚτΒ ανακοίνωσε ότι  αναλαμβάνει τον έλεγχο της Corporate Commercial Bank για διάστημα τριών μηνών, ότι απομάκρυνε τη διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο, αλλά υποστηρίζει ότι η Τράπεζα εξακολουθεί να είναι βιώσιμη. Το κόστος της «διάσωσης» θα υποστούν όπως υποστηρίζεται αρμοδίως οι μέτοχοι της τράπεζας με πρώτο βασικό μέτοχο Τσβέταν Βασίλεβ. Η διοίκηση της ΚτΒ  υποστηρίζει ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα για τις υπόλοιπες τράπεζες της Βουλγαρίας, επειδή το τραπεζικό σύστημα «δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό διασυνδεδεμένο».


Πηγή:www.capital.gr