Αντιμέτωπη με νέες κεφαλαιακές ανάγκες 1 στις 3 ευρωπαϊκές τράπεζες

Το 30% των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτιμούν πως ενδέχεται στο επόμενο εξάμηνο να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, την ίδια στιγμή που τα 2/3 των τραπεζών που μετείχαν σε δημοσκόπηση της Ernst & Young δηλώνουν αισιοδοξία για τις οικονομικές τους προοπτικές.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 22 από τις 294 τράπεζες προβλέπουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους μετά την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, ενώ 43 εκτίμησαν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να κάνουν το ίδιο.

 

Το 60% των τραπεζών δήλωσαν πως αναμένουν πως οι οικονομικές τους επιδόσεις να βελτιωθούν τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 64% προέβλεψαν πως θα βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές τους.

 

Οι γερμανικές τράπεζες είναι οι πιο αισιόδοξες για τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΕΚΤ, με το 94% να δηλώνει πως δεν θα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τα τεστ της ΕΚΤ. Αντιθέτως στην Ισπανία το 25% των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

 

Τέλος, το 30% των τραπεζών αναμένει αύξηση των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με πρώτες τις τράπεζες σε Ισπανία και Αυστρία.

 

Τι κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν για τις ελληνικές τράπεζες

Φημολογία των τελευταίων ημερών αναφέρει ότι τα νέα ευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών, στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Εθνική, Eurobank), θα αναδείξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες περί τα 10 δισ. ευρώ.


Στην πραγματικότητα, επανέρχεται εδώ το σενάριο το οποίο είχε διαρρεύσει λίγο πριν η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δημοσιεύσει “μονομερώς” τα αποτελέσματα της έρευνας της Black Rock για τις ελληνικές τράπεζες. Τότε, είχε διαρρεύσει από “κύκλους του ΔΝΤ” ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Στο διαρρεύσαν διάστημα από τότε, οι πληροφορίες “έδεσαν” το εξής σενάριο: ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος και, μέσω αυτού, η κυβέρνηση “πάτησαν πόδι” διαμηνύοντας ότι η ενεργοποίηση του πλέον δυσμενούς σεναρίου για τις ελληνικές τράπεζες ισοδυναμεί με πολιτική απόφαση για “εκτέλεση” όχι μόνο των τραπεζών, όχι μόνο της κυβέρνησης (που τότε όδευε προς τις εκλογές), αλλά της Ελλάδας συνολικά. Έτσι, οδηγηθήκαμε σε συμβιβασμό και η ΤτΕ ανακοίνωσε “μονομερώς” κεφαλαιακές ανάγκες 6,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις επιθυμίες των Ελλήνων παραγόντων…

Τώρα, επανέρχεται ουσιαστικά το ίδιο σενάριο, διότι αν προσθέσουμε στα 6,3 δισ. ευρώ του προηγούμενου συμβιβασμού τα 10 δισ. ευρώ των τωρινών διαρροών, πάμε σε ένα ποσό πάνω από 16 δισ. ευρώ μέσα στο 2014.

Άλλα 15 – 16 δις ευρώ επιπλέον  στα περισσότερα 300 δις ευρώ που δόθηκαν με διάφορες μορφές στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στην εποχή της κρίσης δεν έχουν διοχετεύσει ούτε ένα δις. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

 

Danioliptes.gr