Το Υπουργείο Ανάπτυξης «ανακάλυψε την πυρίτιδα»: Ψηλά στην ατζέντα το «κουρέμα» δανείων

Ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης αντί να μιλάει για ανάπτυξη, για δημιουργία θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της φτώχειας, αναλαμβάνει καθήκοντα κάνοντας λόγο πρώτα για «κούρεμα δανείων».

 

Αν και πρόκειται για συζήτηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι να αποτελεί σωτήρια λύση αυτή του «κουρέματος».

 

«Χρέος της Πολιτείας είναι να δημιουργηθεί με παρέμβαση της πλαίσιο για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην εκδήλωση απονομής των «Βραβείων ΕΒΕΑ 2014». Ειδικότερα, τέσσερις μόλις ημέρες μετά τις αναφορές κορυφαίου στελέχους του υπουργείου περί προθέσεων «κουρέματος» των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, χθες ήρθε και η επίσημη τοποθέτηση του κ. Δένδια, ο οποίος, μιλώντας σε επιχειρηματικό και πολιτικό ακροατήριο, άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια εμφάνισή του ως υπουργού Ανάπτυξης, ο κ. Δένδιας ξεκίνησε να απαριθμεί τις προτεραιότητες του από το κούρεμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, την συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων ούτε λόγος!

 

Απαριθμώντας τις προτεραιότητες, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. «Στο νοήμον εκλεκτό ακροατήριο των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας είναι ελάχιστη υποχρέωση μου να είμαι ειλικρινής», σημείωσε με νόημα ο κ. Δένδιας, για να συνεχίσει: «Γνωρίζω πολύ καλά και δεν πρόκειται να κρύψω κάτω από το χαλί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, ατομικού και επιχειρηματικού. Για την πρώτη περίπτωση, του ατομικού χρέους, έχει ήδη εκδοθεί Κώδικας Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, με κανόνες για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα από τις τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει “δίχτυ προστασίας”, όπως και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Όσον αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, χρέος της Πολιτείας είναι να δημιουργηθεί με παρέμβασή της πλαίσιο για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας ως πρότυπο τις βέλτιστες παγκοσμίως πρακτικές».

 

Αν και η συγκεκριμένη αναφορά μπορεί να εκληφθεί ως γενική, εντούτοις θα πρέπει να αξιολογηθεί ως δηλωτική των προθέσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, που στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να θέσει ένα πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

 

Σε ό,τι αφορά τις βέλτιστες παγκοσμίως πρακτικές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και οι διαγραφές χρεών, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε όπ το «κούρεμα» αποτελεί και μία από τις προτεινόμενες λύσεις του κώδικα δεοντολογίας ως προς τη ρύθμιση των δανείων που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξειδίκευση του όποιου πλαισίου θα προκύψει από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο, πέραν του υπουργού Ανάπτυξης, συμμετέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας.

 

Πέραν όμως των παρεμβάσεων στο ιδιωτικό χρέος, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου με τους φορείς θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στο πτωχευτικό δίκαιο, όπου στόχος είναι, με ταχείες διαδικασίες, να μπορέσουν να απεγκλωβισθούν και να αναπτυχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

 

 Όλα αυτά, όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα πρέπει να συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι «στην κατεύθυνση αυτή οφείλει να δώσει το παράδειγμα η εκτελεστική εξουσία.

 

Κακοφωνίες και αστερίσκοι δεν μπορεί να υπάρχουν. Μάλιστα, όσοι είμαστε στη Βουλή εκλεγόμαστε από τους πολίτες. Ουδείς είναι κατ’ όνομα λιγότερο ή περισσότερο “φιλολαϊκός” από τον άλλον», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Ανάπτυξης.

 

Συνθήκες ανάκαμψης Αποδίδοντας εύσημα στους βραβευθέντες, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας, της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής δραστηριότητας, των εξαγωγών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

 

Για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι πρέπει να αντιμετωπισθούν κατ’ αρχήν δύο κύρια ζητήματα: το μη φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και η έλλειψη ρευστότητας.

Επί των συγκεκριμένων θεμάτων σημείωσε ότι «έχει ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικό έργο την τελευταία διετία από τον προκάτοχο μου και φίλο Κ. Χατζηδάκη», τονίζοντας ότι «πάνω στο έργο αυτό σκοπεύουμε να επενδύσουμε, ώστε να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

 

Ούτε ένα δις στην πραγματική οικονομία

 

Εκτός όλων των άλλων σοβαρότατων δυσκολιών που παρουσιάζει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης που ξεκίνησε τη «θητεία» του στο Υπουργείο από το «κούρεμα» των επιχειρηματικών δανείων, θα πρέπει να αναλογιστεί την αδιαλλαξία και την αναλγησία των ελληνικών τραπεζών.

 

Το ελληνικό Δημόσιο έχει ενισχύσει με διάφορες μορφές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας του περισσότερα από 300 δις ευρώ, ενώ άλλα 4-6 δις ευρώ είναι πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον. Παρόλα αυτά, και παρά τις παραινέσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού, οι τράπεζες κρατούν ερμητικά κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μην έχει πέσει ούτε ένα δις ευρώ στην πραγματική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

 

Πώς, λοιπόν, πιστεύει ο κ. Δένδιας ότι θα μπορέσει να επιβάλλει στις τράπεζες που «διψούν» για ρευστό το πλαίσιο κουρέματος ή «σβησίματος» των χρεών, που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών; Πώς πιστεύει ότι με μέτρα, όπως αυτό, θα μπορέσει να δοθεί πραγματική ώθηση στην χρεωκοπημένη ελληνική οικονομία και θα σώσει από την εξαθλίωση τις  914.873 οικογένειες από τα όρια της φτώχειας και το 1,5 εκατομμύριο από την ανεργία και την ανέχεια. Λύσεις και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση υπάρχουν, απλά είναι χάπια σε μία ανίατη και μάλλον θανατηφόρα ασθένεια από την οποία πάσχει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία!

 

Danioliptes.gr