Μην πέφτετε στην παγίδα της παράτασης!

Τι και αν το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους φορολογουμένους, καθώς η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ξεκινά στις 31 Ιουλίου.

 

Το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας θα επιβαρύνουν επίσης τους πολίτες, με τη… λυπητερή να ανέρχεται στο σύνολό της στα 6 δισ. ευρώ. Σημαντικό τμήμα των προσδοκώμενων αυτών εσόδων για τον κρατικό κορβανά θα βεβαιωθεί μέσω των εκκαθαριστικών που θα σταλούν εντός του καλοκαιριού.

 

Τον εφιάλτη των φόρων δε θα το γλιτώσουν καλοκαιριάτικα οι φόροι για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν από τα τέλη Ιουλίου να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο, την ίδια στιγμή που μισθοί και συντάξεις παραμένουν στην… πρέσα.

 

Τελικώς και παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα παράταση δύο εβδομάδων στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, επεκτείνοντας την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 14 Ιουλίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Έως χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί μέσω του TAXIS περίπου 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και παρέμεναν εκτός περίπου 2,03 εκατομμύρια. Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πως δεν θα προκύψει ζήτημα υπερφορτώσεως του Taxis από τις μαζικές υποβολές δηλώσεων, ενώ θα δοθεί χρόνος να ξεπεραστούν και κάποια προβλήματα που εντοπίσθηκαν και αφορούν λάθη στα στοιχεία μισθοδοσίας και συντάξεων που έχουν υποβληθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα οποία ακόμα δεν έχουν διορθωθεί και καθιστούν αδύνατη την αποστολή των δηλώσεων.

 

Δυστυχώς, όμως, αυτή η παράταση δε θα δώσει ουσιαστική βοήθεια στους φορολογούμενους που έτσι και αλλιώς, θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι να πληρώνουν από την 31η Ιουλίου.

Άλλωστε, φόρους συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν 5,5 εκατ. φορολογούμενοι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και την τελευταία μέρα του τρέχοντος έτους θα πρέπει να καταβληθεί στα δημόσια ταμεία ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Προφανώς, κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτά τα 11 δις ευρώ τα έχει ο ελληνικός λαός! Και επειδή η εκτίμηση αυτή είναι λανθασμένη, κάθε μήνα προστίθεται 1 δις ευρώ ανείσπρακτος φόρος στην μεγάλη βόμβα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν τα 66 δις ευρώ.

 

Danioliptes.gr