Οι τράπεζες τίναξαν την μπάνκα στον αέρα το 2013!

Το ποσό ρεκόρ των 920 δισ. δολ. έφθασαν τα κέρδη των 1.000 κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη στη διάρκεια του 2013, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος μετά τη χρηματοπιοπωτική κρίση.

 

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του περιοδικού «The Banker» των 1.000 μεγαλύτερων τραπεζών του πλανήτη, στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι κορυφαίες τράπεζες της Κίνας, οι οποίες εκπροσώπησαν περίπου το ένα τρίτο από τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως, ήτοι το 32% του συνόλου, καθώς τα κέρδη εκτινάχτηκαν στην αξία των 292 δισ. δολαρίων.

 

Γενικότερα, τα παγκόσμια κέρδη των τραπεζών ήταν πέρυσι αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το 2012, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα, κυρίως χάρη στην εντυπωσιακή αύξηση των κερδών από τις κινεζικές τράπεζες. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα κέρδη των κινεζικών Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank, Agriculture Bank of China και Bank of China, οι οποίες κάλυψαν τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, ανήλθαν στα 55 δισ. δολ. Ακολουθούν οι αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες ανακοίνωσαν για πέρυσι συνολικά κέρδη 183 δισ. δολ., εκπροσωπώντας το 20% του συνόλου, χάρη στα κέρδη 32 δισ. δολ. της Wells Fargo.

 

Στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες εκπροσώπησαν μόλις το 3% των συνολικών κερδών, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με το 25% πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με την κατάταξη. Οι ιταλικές τράπεζες απώλεσαν 35 δισ. δολ. συνολικά στη διάρκεια του 2013, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση από κάθε άλλη χώρα. Οι τράπεζες στην Ιαπωνία παρουσίασαν πέρυσι κέρδη 64 δισ. δολ., εκπροσωπώντας το 7% του συνόλου και ακολουθούν οι τράπεζες σε Καναδά, Γαλλία και Αυστραλία (με κέρδη ύψους 39 δισ. δολ. σε κάθε χώρα ξεχωριστά), σε Βραζιλία (κέρδη 26 δισ. δολ.) και Βρετανία (κέρδη 22 δισ. δολ.), σύμφωνα με το περιοδικό. Επίσης, το περιοδικό επισημαίνει ότι η ICBC διατήρησε τη θέση της ως η πιο ισχυρή τράπεζα του πλανήτη, με βάση την ποσότητα κεφαλαίου της, γεγονός που αντανακλά την ικανότητα των κινεζικών τραπεζών να δανείζουν σε μεγάλη κλίμακα και να αντέχουν σε κρίσεις.

 

Η China Construction Bank ανέβηκε στη δεύτερη από την πέμπτη θέση της κατάταξης από πλευ ράς ισχύος και ακολουθούν η JPMorgan, η Bank of America και η HSBC. Η ICBC, η οποία κατέκτησε πέρυσι την κορυφαία θέση για πρώτη φορά, είναι μία από τις τέσσερις κινεζικές τράπεζες που συμπεριλαμβάνονται στο τοπ τεν.

 

Η Wells Fargo αναμένεται να περάσει φέτος στην πρώτη θέση και να καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, μετά την άνοδο της μετοχής της, χάρη στη σταθερή αύξηση των κερδών. Η χρηματιστηριακή αξία της, στα 275 δισ. δολ., ξεπερνά κατά 75 δισ. δολ. την αντίστοιχη της ICBC.

 

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι οι αφρικανικές τράπεζες παρουσίασαν πέρυσι την υψηλότερη κεφαλαιακή απόδοση, της τάξης του 24%, ποσοστό διπλάσιο από το μέσο όρο του υπόλοιπου κόσμου και έξι φορές υψηλότερο από τη μέση απόδοση του 4% των ευρωπαϊκών τραπεζών.

 

Danioliptes.gr