Τρόικα: «Επαναδιαπραγμάτευση; Ξεχάστε το»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί το ποσό που χρωστά η Ελλάδα στην τρόικα ή να χαλαρώσουν οι όροι του μνημονίου» είναι το σαφές μήνυμα που έρχεται από το Βερολίνο και από τις Βρυξέλλες προς την Ελλάδα τη στιγμή που έρχονται οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα για να συναντηθούν με το νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

 

Ορθα κοφτά μας λένε τα golden boys της τρόικας ότι η διαπραγμάτευση έτσι όπως την οραματίστηκαν οι Ελληνες που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να γίνει.

«Tο Mνημόνιο είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, τόνισε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Με λίγα λόγια, ο Ασμουσεν ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην πώληση κρατικών εταιριών και ακινήτων έναντι πινακίου φακής στους πολίτες, να πιέσει για περαιτέρω συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων επιτρέποντας στα αφεντικά να κάνουν ότι θέλουν, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα -προς όφελος ποιων αναρωτιόμαστε- να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της καθώς το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας παραμένει στο 15% σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, όπως είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι δράσεις στήριξης της Ελλάδας με πόρους των διαρθρωτικών ταμείων δεν θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, δεδομένων των πολύ κακών επιδόσεων της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Ορθα κοφτά μίλησαν κι άλλα golden boys τησ τρόικας λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο να επαναδιαπραγματευθεί τη χαλάρωση των όρων του μνημονίου, όπως ο Χορστ Ράιχενμπαχ της ομάδας κρούσης της τρόικας.

Τα μηνύματα από την Ευρώπη δείχνουν ότι κάποιοι μας κοροϊδεύουν, κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδι στην πλάτη μας, να αισχροκερδούν και να αποκτούν τεράστιες περιουσίες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που άνθρωποι αυτοκτονούν μη αντέχοντας τα δυσβάσταχτα χρέη, την ώρα που άνθρωποι μένουν άστεγοι χάνοντας τα σπίτια τους που ήταν υποθηκευμένα στις τράπεζες τη στιγμή που χιλιάδες άνεργοι περιμένουν απεγνωσμένα στις ουρές και μοιράζουν μάταια βιογραφικά εδώ κι εκεί για ένα μισθό πείνας.

Τα περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου όπως υπόσχονταν προεκλογικά οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης αποδεικνύονται λόγια του αέρα.


Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton