Εξαιρετικά σοβαρό χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας , το ζήτημα των “κόκκινων’ δανείων, ενώ διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα από τις ελληνικές τράπεζες.
Μέχρι εδώ καλά αν ο ισχυρός άντρας της Πειραιώς δε συνέδεε άμεσα τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες για την επίλυση του προβλήματος, με την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαίωσε δηλαδή τον σημαντικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο όμως δεν ανταποκρίνονται. Και δεν ανταποκρίνονται, γιατί οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν στήσει καρτέλ με στόχο να επιβάλλουν τα δικά τους «θέλω» στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Και αυτό το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο Μ. Σάλλας λέγοντας ότι οι τράπεζες εξετάζουν μία -μία τις επιχειρήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα. “Οι τράπεζες, σας μιλώ και από την εμπειρία της δικής μας τράπεζας, έχουν οργανώσει εσωτερικούς μηχανισμούς και διαδικασίες και είναι σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε διαχειριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η όλη προσπάθεια αποβλέπει στην οικονομική ανόρθωση του τόπου και την ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας”, τόνισε.
Με αυτές τις δηλώσεις ο κ. Σάλλας επιβεβαιώνει την ύπαρξη καρτελ στην τραπεζική αγορά καθώς οι ελληνικές τράπεζες αποφασίζουν ποιους κλάδους θα ενισχύσουν (δια της ανακεφαλαιοποίησης των δανείων ή με άλλες μεθόδους, σίγουρα όμως όχι με ρευστότητα νέων δανείων), ποιες εταιρείες θα αφήσουν ζωντανές ενώ δεν τηρούν τα εχέγγυα κλπ.
Παράλληλα, τα μέλη του ελληνικού τραπεζικού καρτέλ κρατούν κλειστές κάνουλες για δάνεια, εφαρμόζουν παρόμοιους αυστηρούς όρους στα υφιστάμενα δάνεια, παρόμοιες πολιτικές στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ καταβάλλουν ελάχιστες προσπάθειες να πάρουν πελάτες από τις άλλες τράπεζες.
Αν αυτές οι πρακτικές δεν έχει οσμή καρτέλ τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Βέβαια, το Υπουργείο Ανάπτυξης σφυρίζει αδιάφορα, το ίδιο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιτρέποντας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών να παίζει το ρόλο του συντονιστή της πολιτικής των τραπεζών. Σε μια ελεύθερη αγορά – όπως θα έπρεπε να είναι η ελληνική – δεν είναι δυνατόν ένας συνδικαλιστικός φορέας όπως η ΕΕΤ, να συντονίζει την συμπεριφορά των μελών του, να κάνει διαπραγματεύσεις για λογαριασμό τους, να μιλάει ο υπεύθυνος του φορέα με όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και να μεταφέρει σε τρίτους κοινή πολιτική εκ μέρους των τραπεζών. Μια τέτοια συμπεριφορά ελέγχεται διότι ενδεχομένως να αποτελεί πρακτική καρτέλ και απαγορεύεται από την νομοθεσία.
Όμως, όπως φαίνεται στην Ελλάδα, δεν ελέγχει κανείς τους τραπεζίτες, και ας στέκονται «ζωντανοί» χάρις στις ενέσεις ρευστότητας από το ελληνικό Δημόσιο.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.