Δημοσιονομική βόμβα οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο για δάνεια

Όταν οι εγγυήσεις του Δημοσίου σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έφταναν στα 66,687 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του 2014, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων φαντάζει διαχειρίσιμο!

 

Εκτός όλων των άλλων, η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να «απολογηθεί» στους δανειστές για την εκτίναξη των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που βάζουν φωτιά στον προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγγυήσεις που έδωσε το Δημόσιο στο πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι σχεδόν ίσες με αυτές που παρείχε σε όλη τη διάρκεια του 2013, γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος αυτών των εγγυήσεων έφτασε στα 66,687 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του 2014, από 76,114 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί συνολικά για το 2013. Από αυτό το ποσό, τα 17 δισ. ευρώ δόθηκαν σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα, ΟΤΑ) και τα 7,23 δισ. ευρώ σε φορείς που είναι εκτός (ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλες ΔΕΚΟ). Στα 46,254 δισ. ευρώ ανέρχονται αυτές που δόθηκαν με καθεστώς τραπεζικής εγγύησης και σε 3,1 δισ. ευρώ το ποσό που δόθηκε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.


Τρόικα: «Μειώστε το όριο από το 1 δισ. στα 500 εκατ. ευρώ»

 

Η έκρηξη των εγγυήσεων έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο την Πέμπτη ετοιμάζεται για το πρώτο τετ α τετ με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο των ξένων που διερευνά τα στοιχεία του προϋπολογισμού εν όψει της άφιξης των επικεφαλής βρήκε ιδιαίτερα υψηλά τα επίπεδα αυτών των εγγυήσεων, προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να «ψαλιδίσουν» περαιτέρω το όριο των εγγυημένων 76,114 δισ. ευρώ δόθηκαν συνολικά πέρυσι δανείων. Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια το ποσό αυτό είχε προσγειωθεί κατόπιν απαίτησης της τρόικας στο 1 δισ. ευρώ, οι δανειστές θέλουν με το νέο μνημόνιο να κατεβάσουν ακόμη και στα 500 εκατ. ευρώ την «οροφή» αυτών των δανείων.


Το «κόψιμο» των εγγυήσεων που συστήνουν οι ξένοι εκτιμάται ότι θα εντείνει το καθεστώς ασφυξίας στις ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα στις ζημιογόνες, που δεν έχουν προσαρμόσει τα οικονομικά στοιχεία με τη λιτότητα του Μνημονίου. Παρόμοιο πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπίσουν και δεκάδες άλλοι φορείς του Δημοσίου, που πλέον θα «στριμώχνονται» στην πόρτα για το ποιος θα πρωτοδανειστεί, εφόσον οι πιστωτές δεν κάνουν πίσω ούτε σε αυτό το ζήτημα.


Βέβαια, πρόσβαση σε αυτό το κρατικό χρήμα, που έκρυβαν επιμελώς οι ελληνικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν και οι ιδιώτες.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη λίστα με τους επιχειρηματίες που τα προηγούμενα χρόνια πήραν δάνεια με εγγυητή το Δημόσιο περιλαμβάνονται ονόματα εταιρειών από τον χώρο της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των τροφίμων και της νηματουργίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για μια «βιομηχανία» συντήρησης των προβληματικών ΔΕΚΟ, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια συσσώρευαν ελλείμματα και κανείς δεν τους υποχρέωνε να τα αντιμετωπίσουν.

 

Μετά τους φταίνε τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών

 

Τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά οδηγούνται στο κόκκινο εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους αλλά και της φοροαφαίμαξης που υφίστανται, το Δημόσιο ακολουθούσε άλλη στρατηγική μετατρέποντας με εγγυήσεις του τα ελλείμματα σε χρέη.

Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν ξέσπασε η κρίση, αφού πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να ανανεώσουν τα δάνεια, με αποτέλεσμα να αρχίσει η κατάπτωση τους. Οι καταπτώσεις με τη σειρά τους «έπνιξαν» τον προϋπολογισμό, ο οποίος το 2013 πλήρωσε σε χρεολύσια και τόκους από δάνεια που «έσκασαν» το ποσό των 2 δισ. ευρώ! Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του ζητήματος.


Εκτός από τις εγγυήσεις, «κίτρινη κάρτα» ετοιμάζεται να βγάλει η τρόικα και στα ληξιπρόθεσμα που χρωστά το Δημόσιο στους ιδιώτες, για τα οποία οι διαδικασίες εξόφλησης έχουν «παγώσει». Το ελληνικό Δημόσιο αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο μπαταχτζή αφήνοντας τα ελληνικά νοικοκυριά χωρίς ρευστό και τις ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς μέλλον.

 

Danioliptes.gr